Sapiens – En kort historie om menneskeheden, Yuval Noah Harari
da
Books
Yuval Noah Harari

Sapiens – En kort historie om menneskeheden

Read
633 printed pages
 • 👍10
 • 💡7
 • 🎯4
For 100.000 år siden var Jorden beboet af mindst seks menneskearter. I dag er der kun en tilbage: Os. Homo sapiens.
Hvorfor endte lige præcis vores art med at herske over kloden? Hvordan kunne vores jæger- og samlerforfædre enes om at bygge byer og skabe kongeriger? Hvorfor begyndte vi at tro på guder, nationer og menneskerettigheder? At have tillid til penge, bøger og love? Og være slaver af bureaukrati, tidsplaner og forbrugerisme? Og hvordan vil vores verden udvikle sig i det næste årtusinde?
Modigt og provokerende udfordrer SAPIENS alt det, vi troede, vi vidste om at være menneske: vores overbevisninger, vores handlinger, vores magt … og vores fremtid.
Impression
Add to shelf
 • 👍Worth reading10
 • 💡Learnt A Lot7
 • 🎯Worthwhile4
Sign in or Register
👍Worth reading

Særdeles tankevækkende.

Steen
Steenshared an impression3 months ago
👍Worth reading

Rigtig god burde læses af alle

👍Worth reading
💡Learnt A Lot
🚀Unputdownable

Virkelig god og tankevækkende

Næsten fra fødslen vænnede myter og fiktive fortællinger mennesker til at tænke på bestemte måder, til at opføre sig i overensstemmelse med bestemte normer, til at ønske sig bestemte ting og til at adlyde bestemte regler. På den måde skabte myterne kunstige instinkter, som fik millioner af fremmede til at samarbejde effektivt. Dette netværk af kunstige instinkter kaldes ‘kultur’.
I stedet for at indvarsle en ny æra med en mere bekvem dagligdag førte Agerbrugsrevolutionen til, at bønderne fik en tilværelse, som generelt var mere slidsom og mindre tilfredsstillende end jægernes og samlernes. Jægerne og samlerne havde en mere stimulerende, afvekslende dagligdag og var ikke i lige så stor fare for at blive ramt af hungersnød og sygdom. Agerbrugsrevolutionen øgede ganske vist den samlede mængde af mad, der var til rådighed for menneskeheden, men den ekstra mad var ikke ensbetydende med en sundere kost eller mere fritid. Det førte snarere til en befolkningseksplosion og privilegerede eliter. Gennemsnitsbonden arbejdede hårdere end den gennemsnitlige jæger og samler
Det gjorde hveden ved at manipulere Homo sapiens til sin egen fordel. Denne abe havde levet et relativt mageligt liv med jagt og indsamling af føde indtil for cirka 10.000 år siden, hvor den begyndte at bruge mere og mere tid på at dyrke hvede. Inden for et par årtusinder bestilte mennesker i mange dele af verden ikke meget andet end at passe hvedeplanter fra morgen til aften. Det var ikke nemt. Hveden var meget krævende. Hveden kunne ikke lide klippestykker og småsten, så sapiens fik ondt i ryggen af at rense marker. Hveden brød sig ikke om at dele plads, vand og næringsstoffer med andre planter, så mænd og kvinder lugede dagen lang i den brændende sol. Hveden blev ramt af sygdomme, så sapiens måtte holde udkig efter skadedyr og plantesygdomme. Hveden var forsvarsløs mod andre organismer, som gerne ville spise den, lige fra kaniner til græshoppesværme, så bønderne måtte bevogte og beskytte den. Hveden var tørstig, så mennesker måtte slæbe vand fra kilder og floder for at vande den. Dens sult tvang endda sapiens til at indsamle dyreekskrementer, som kunne gøde den jord, hveden voksede i.
Homo sapiens’ krop var ikke udviklet til den slags opgaver. Den var tilpasset til at klatre i æbletræer og løbe efter gazeller, ikke til at fjerne sten fra jorden og slæbe på tunge vandspande. Menneskers rygge, knæ, nakker og fødder kom til at betale en høj pris. Studier af forhistoriske skeletter tyder på, at overgangen til agerdyrkning medførte et utal af lidelser såsom diskusprolapser, gigt og brok. Desuden var den nye agerdyrkning så tidskrævende, at mennesker blev tvunget til at bosætte sig permanent ved siden af hvedemarkerne. Det vendte op og ned på deres tilværelse. Vi domesticerede ikke hveden. Den domesticerede os.
Biografi, Stina lundbøl
Stina lundbøl
Biografi
 • 64
 • 51
Bøger 1, Helene Juul Jensen
Helene Juul Jensen
Bøger 1
 • 254
 • 8
Vil læse, Mie Hansen
Mie Hansen
Vil læse
 • 89
 • 3
Vil læse, Bibi Skole Andreasen
Bibi Skole Andreasen
Vil læse
 • 18
 • 3
Læs, Sif Holst
Sif Holst
Læs
 • 146
 • 2
bookmate icon
One fee. Stacks of books
You don’t just buy a book, you buy an entire library… for the same price!
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)