bookmate game
Peter Handke

Moravska noć

Nobelova nagrada za književnost 2019.
„Najbolje Handkeovo delo. Veličanstveni autobiografski roman koji definiše ulogu pisca.“ Der Spiegel
Porodin, centralna Srbija, nešto pre ponoći. Sedam osoba približava se obali reke na kojoj je usidren brod Moravska noć. U svoj plutajući dom pozvao ih je pisac koji je odlučio da se povuče sa književne scene. Sedmorica prijatelja ne znaju zašto su pozvani tako iznenada: neke je probudio telefon, neke kucanje glasnika na vrata ili kamenčić bačen na prozor. Još veće iznenađenje čeka ih na brodu, gde ih ovaj ozloglašeni ženomrzac dočekuje u društvu jedne žene. Ko je ta žena? Njegova ljubavnica? Prostitutka? Ili možda asistentkinja? Pitanja naviru, ali pisac ne želi još ništa da govori, čitava noć je pred njim. Duga noć u kojoj će pričati o svom „kružnom putovanju“ od Balkana do Španije, Nemačke i Austrije, o putu koji je prevalio u potrazi za sopstvenim korenima, ali i bežeći od žene koja ga progoni da bi mu došla glave. A možda je to baš ova žena koja zajedno s njima dočekuje svitanje?
Moćna, živopisna, ispovedna, ali istovremeno i satirična, Moravska noć istražuje svest i sećanja pisca na zalasku karijere, idući tragom njegovih strahova, besova i zadovoljstava, koji su neodvojivi od novije istorije Srednje Evrope.
„Čuveni austrijski pisac osvrće se u ovoj elegičnoj pripovesti na svoje delo i na užasno stoleće. Moravska noć je delom duboko promišljanje istorije, a delom naprosto predivno napisana priča… Veličanstveno!“ Kirkus Reviews
384 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  Јелена Спарићshared an impression5 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  🎯Worthwhile

  Роман сновиђење. Аутобиографија у облику вишестраног монолога о болу одсутности.

  Mirko Milovanovicshared an impression8 months ago
  👍Worth reading

  Stefan Konceptshared an impression9 months ago
  👍Worth reading
  🌴Beach Bag Book
  🚀Unputdownable

Quotes

  Mirko Milovanovichas quoted8 months ago
  Jedino što je preostajalo bio je inat. Nekada je on Balkancima bio pripisivan kao najlošija odlika. Prebacuju nam to i dalje, i danas kao i tada, strane sile, a tu spada i to da reč koja se koristi za inat nije naša sopstvena, nego strana reč, iz jezičkog blaga okupacione sile koja je najduže vladala, strana reč i psovka. Ali takav inat bio je, možda, ono jedino moguće, i čak ništa loše, moglo je to pre da bude poslednje sredstvo u dokazivanju sebe, što je zračilo nešto lepo, a to je značilo nešto što je pokretalo i sjedinjavalo, i mogla je takva vrsta inata da se sa Balkana prenese na sve one na zemaljskoj kugli, kojima je pod diktatom normalnog i realnog vremena pretilo razvrstavanje? Ruženi inat, da li je mogao da postane snaga? Da izazove – da dozre u – delanje?
  Mirko Milovanovichas quoted8 months ago
  U jednom selu ima mnogo toga da se vidi. Ti si ovde u tuđini, budi miroljubiv! Isplatili se to, sve to preživljavanje? Niko te neće spasti. Pre je to sve milost. Događa se još mnogo. Nema razloga za radost. Ne zovi me pesnikom, ne zovi me sakupljačem vazdušnog materijala. A pepeljavko. Sve je pepeo, sve je vazduh. Čudi me svako ko je veseo. Ostani pri istini, i traži je. Zapravo, treba celog dana samo šiljiti olovke. Svi su na sigurnom, a nas dvojica nismo. Opet ništa – i sve biva smrvljeno. Od lišća do jorgovana. Danas je ponedeljak, a ponedeljak je dobar dan za odlaženje u planinu. Nežno se razvodi. Sunce je nešto tako prijatno. Ostaj mi i dalje tako neupadljiv. Jedanput će ti se tokom dana nadalje nešto zazeleneti. Ili neće. Nema rajskih dana. Na kraju niko ništa i ne zna. Ostaje razvod bez nade.“
  Mirko Milovanovichas quoted8 months ago
  Bez oca: najslobodniji od slobodnih? Ma, ne, dragi moj: dete bez oca nikada ne odraste, ama nikada, ni uz pomoć iscrpljujućih marševa, ni uz pomoć oluja u planinskim vrhovima, niti prolaženjem kroz pustinje, ne postaje ono tako kompletan čovek, u najboljem slučaju biva neko ko preteruje. Nisi ti slobodan, jer misliš da čoveku nikada nije potreban otac, nego ostaješ izvan svega. Prognanik si ti, prognan ne samo iz očevog grada, nego sa svih mesta, neko ko nigde ne pripada. Nastupaš kao princ, ti, bez oca, u slobodnom prostoru, i, ako si princ, ipak si samo princ niotkuda, princ bez teritorija. Kao takav vitez, ti, bez oca, hteo si da budeš nezavisan u borbi za ideale, a odricao si ih se čim bi na njih naišao, neodgovoran, baš kao što si se otpočetka odricao svog oca, kao neko ko za njega nije bio odgovoran. Kao ljubavnik si samo sanjario… Jedino si sebe imao pred sobom… Kao neko nastupajući, čak i u skrivenom, čak i tamo gde nije bilo ljudi… Nestani, ti, druškane bez oca.

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 1.2K
  • 4.6K
  ZokaT
  Moje knjige
  • 151
  • 25
  Natasa Levicanin
  Nata
  • 2
  • 2
  Stefan Koncept
  Ogledalo 🔏
  • 10
  A. Bedikabo
  Handke
  • 7
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)