bookmate game
Robert Heris

Minhen

Autor bestselera OtadžbinaEnigma.
Istorijski roman godine po izboru Timesa.
Hju Legat, britanski diplomata u usponu na službi u Ulici Dauning broj 10, privatni je sekretar predsednika vlade Nevila Čemberlena. Paul fon Hartman radi u nemačkom ministarstvu inostranih dela — a tajno je pripadnik antihitlerovskog pokreta otpora. Njih dvojica su bili prijatelji u Oksfordu dvadesetih godina, ali se od tada nisu ni čuli ni videli. Sada, pošto Hju stiže avionom u Čemberlenovoj pratnji, a Hartman putuje u Hitlerovom vozu iz Berlina, njihovi životi će se opet ukrstiti u Minhenu, sa naizgled katastrofalnim posledicama.
Robert Heris nam ponovo prikazuje događaje od velike istorijske važnosti. Na scenu je izveo Hitlera, Čemberlena, Musolinija, Daladjea — i postavio ih u srce napetog, dinamičnog špijunskog trilera o izdaji i savesti, odanosti i prevari, koji se odvija u doba sudbonosne minhenske konferencije u septembru 1938.
„Snaga ovog romana krije se u sukobu onoga što mi danas znamo sa strahovima i nadama glavnih junaka.“ Times
„Herisov stil je kroz čitav roman sveden i precizan, čak i kada počnu špijunske vratolomije. Tako dobijamo uzbudljivu mešavinu diplomatije i pustolovine koja će biti posebno primamljiva ljubiteljima istorije.“ Richmond Times Dispatch
„Brižljivo pripremljen, precizno konstruisan i vešto napisan roman.“ Wall Street Journal
313 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  Nenad Zafirovićshared an impression8 months ago
  👍Worth reading

  b9010384732shared an impression10 months ago
  👍Worth reading

  Dusan Lazarevicshared an impressionlast year
  👍Worth reading

Quotes

  Nenad Zafirovićhas quoted8 months ago
  Nasmejao se i proteglio svoje apsurdno dugačke noge. Voda je pljusnula na pod. Osećao je njenu glatku kožu na svojoj. Bila je u pravu. Oni su bili u pravu. Jednog dana će ga obesiti – tačnije, 20. avgusta 1944. u zatvoru Pletenze, o žicu od klavira: on je svoju sudbinu osećao iako nije mogao tačno da je zna – ali pre toga je tu bio život koji je valjalo živeti i borba koju je valjalo voditi i cilj za koji je vredelo umreti.
  Nenad Zafirovićhas quoted8 months ago
  Pretpostavljam da ću nastaviti po starom. Valjda se ovako čovek oseća kada shvati da pati od neizlečive bolesti: zna da se kraj bliži, ali svejedno ništa ne može da učini, sem da svako jutro ustane iz kreveta.
  Nenad Zafirovićhas quoted8 months ago
  Svi su govorili – kad kažem svi, mislim na ljude poput mene – svi smo govorili: ’Dobro, taj Hitler jeste grozan tip, ali ne znači da je baš u svemu loš. Vidi samo šta je postigao. Zanemari te njegove užasne srednjovekovne antijevrejske priče: to će da prođe.’ Ali stvar je u tome da neće da prođe. To ne možeš da odvojiš od ostalog. To je sastavni deo. A ako je antisemitizam zao, i sve ostalo je zlo. Ako su sposobni za ovo, sposobni su za sve.“ Skrenuo je pogled sa puta da pogleda Legata. Oči su mu bile suzne. „Shvataš šta hoću da kažem?“

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 1.2K
  • 4.6K
  Tatjana Tomić
  Thriller
  • 64
  • 5
  b0590413010
  Prioritet
  • 165
  • 4
  Prof.A.Ristić
  Istorijski triler
  • 20
  • 3
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)