bookmate game
sr
Books
Žoze Saramago

Male uspomene

portugalsko-francuskog jezika, koji je zauvek zapamtio ne znajući da je čitao odlomak iz Molijerove komedije… Stoga ova knjiga, puna aforističkih misli i životne mudrosti, kao da sledi moto na početku, koji je istovremeno i piščev književni amanet: Neka te uvek vodi ono dete koje si nekada bio.
Male uspomene su blagotvoran poslednji dar velikog pisca.“ Washington Post
„Glas dečaka u Malim uspomenama je toliko neposredan, topao i pun čiste ljubavi za svet koji ga okružuje da se čitanje doživljava kao udobno sedenje kraj vatre sa nekim bliskim i pričljivim ujakom.“ The Guardian
„Saramago često iz uspomena prelazi u književnu stvarnost u brojnim nezaboravnim iskazima, među kojima je jedan od najlepših: ’Ma koliko se čovek trudio, nikada nema dovoljno reči da se opiše sirotinjski seoski kokošinjac.’“ The New York Times
128 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • DRAGANshared an impression3 years ago

  Divna knjiga,kao ustalom i sve Saramagove knjige...

 • Aleksandar Rotarshared an impressionlast year
  👍Worth reading
  🎯Worthwhile

 • Milos Milivojevicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

Quotes

 • Sanja Milenićhas quoted5 years ago
  samo neko ko očekuje da će dobiti ono što zaiska, ima smelosti da to i zatraži
 • Jelena R.V.has quoted4 years ago
  Često zaboravimo ono što bismo rado prizvali u sećanje, a ponekad nam, često, opsesivno, i na najmanji podsticaj, navru iz prošlosti neke slike, nepovezane reči, bleskovi, otkrovenja, i za to nemamo nikakvog objašnjenja, ne prizivamo ih, ali se sami od sebe pojave.
 • b4024998121has quoted10 months ago
  Danas mi je kuća puna slika konja. Skoro svako ko me prvi put poseti pita da li jašem, a ja zapravo i dalje bolujem od pada s konja koga nikada nisam uzjahao. To se na meni ne primećuje, ali duša mi šepa već sedamdeset godina.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)