bookmate game
Horhe Luis Borhes

Sveopšta istorija beščašća

„Borhes je nesumnjivo onaj veliki most između modernizma i postmodernizma u svetskoj književnosti.“ Dejvid Foster Volas
Godine 1517. fra Bartolome de las Kasas se duboko sažalio na Indijance koji su skapavali od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata i predložio je caru Karlu V da se dovedu crnci, pa da onda oni skapavaju od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata.
Borhes je silno želeo da upozna i razume svet beščasnika osećajući da on nije samo neki poseban, izopačen i mračan deo čovečanstva, izdvojen od ostalih bedom i sirovošću, već nešto što postoji u svakom čoveku, pa i u njemu samom. Ovde on ispisuje priče o poznatim ucenjivačima, prevarantima, siledžijama, ubicama, piratima i lažnim prorocima spajajući duboke filozofske uvide sa njemu svojstvenim humorom. I upravo je ovo istančano zadovoljstvo u pripovedanju „sveopšte istorije beščašća“ obeležilo pojavu radikalno novog književnog glasa u svetskoj književnosti.
„Borhes je anticipirao postmodernizam i istovremeno stekao titulu utemeljivača latinoameričkog magijskog realizma.“ Washington Times
90 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  Srđan Strajnićshared an impressionlast year
  👍Worth reading

  Banalnost zla Hane Arent je očigledna i u Borhesovom viđenju. Zlo je u ovim pripovetkama potpuno ravnodušno, bestrasno. Ostaje nejasno šta je to što ljude nagoni da krenu tim putem. To i jeste ono što plaši - kao da se svakome od nas može desiti da njime krene.

  Кристина Квашчевshared an impression3 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile

  Bora Isailovicshared an impressionlast year
  🚀Unputdownable

Quotes

  Sandra Radovanovićhas quoted2 years ago
  Evo koliki honorar je naplaćivao: 15 dolara za otkinuto uvo, 19 za polomljenu nogu, 25 za metak u nogu, 25 za ubod nožem, 100 za ceo posao. Ponekad, da bi ostao u formi, narudžbinu je izvršavao lično.
  Janahas quoted3 years ago
  Barok (Barroco) naziv je za jednu vrstu silogističkog rasuđivanja; osamnaesti vek ga je upotrebio da označi određene preteranosti u arhitekturi i slikarstvu XVII stoleća; po meni je završna faza svake umetnosti barokna, onda kada se ona razmeće i rasipa svoja sredstva.
  b8259234488has quoted2 months ago
  urugvajski slikar i advokat don Pedro Figari,

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 1.2K
  • 4.5K
  Prof.A.Ristić
  Za sva vremena-klasici
  • 20
  • 46
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 26
  b5641456154
  Fikcija
  • 339
  • 19
  Milos Milivojevic
  Knjige
  • 208
  • 16
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)