Kroppen, Bill Bryson
da
Books
Bill Bryson

Kroppen

Read
579 printed pages
 • 👍2
 • 🙈1
Vi går gennem hele livet i en og samme krop, og alligevel ved de fleste af os stort set intet om, hvordan vores krop fungerer, og hvad der sker inden i os. Dette gør den formidable videnskabsformidler Bill Bryson, forfatter til bl.a. bestselleren En kort historie om næsten alt, noget ved. I Kroppen — en guide for indehavere tager han os med på en dybt fascinerende rejse fra top til tå og anskueliggør det vidunder, vores legeme er. Bogen er rigt illustreret og sprængfuld af viden om de mest forunderlige ting ved vores fysik, og den er, som forfatterens tidligere bøger, skrevet så ligetil og underholdende, at alle kan og får lyst til, at være med.
Original publication
2019
Publisher
Gyldendal
Translator
Lotte Follin
Impression
Add to shelf

Other versions

Kroppen, Bill Bryson
 • 👍Worth reading2
 • 🙈Lost On Me1
Sign in or Register
Jette Riedel
Jette Riedelshared an impression7 days ago
🙈Lost On Me

Peter Ganer
Peter Ganershared an impression5 months ago
👍Worth reading

Hans Henrik Christensen
Hans Henrik Christensenshared an impression5 months ago
👍Worth reading

Jørgen Munksgaard Rasmussen
Jørgen Munksgaard Rasmussenhas quoted5 months ago
I dag skønner man, at MRSA og dens slægtninge på globalt plan slår 700.000 mennesker ihjel120 om året. Indtil for nylig virkede et middel kaldet vancomycin mod MRSA, men det er man også begyndt at konstatere resistens over for.
Andreas Duckert Hansen
Andreas Duckert Hansenhas quoted5 months ago
æret mere fremsynet.
IV
Det bedste ved penicillin – at det mejer alle former for bakterier ned – er også dets største ulempe. Jo mere vi udsætter mikrober for antibiotika, jo bedre mulighed har de for at udvikle modstandsdygtighed. Det, der er tilbage efter et par omgange antibiotika, er trods alt de mest resistente mikrober. Ved at angribe bakterier bredspektret111 stimulerer man til omfattende forsvarstiltag. Samtidig forvolder man unødvendige følgeskader. Antibiotika er nogenlunde lige så fintfølende som en håndgranat. Det smadrer gode mikrober så vel som dårlige. Der dukker stadig flere beviser op på, at nogle af de gode muligvis aldrig kommer sig – til ubodelig skade for os.
De fleste vesterlændinge har, når de når voksenalderen, fået mellem fem og tyve antibiotikabehandlinger. Man frygter, at virkningen akkumulerer, således at hver generation giver færre mikroorganismer videre end den foregående. Det ved den amerikanske forsker Michael Kinch bedre end de fleste. I 2012, da han var leder af Yale Universitys Center for Molecular Discovery i Connecticut, fik hans 12-årige søn Grant svære mavesmerter. „Det var startet den første dag på sommerlejr, hvor han havde spist cupcakes,“ husker Kinch, „så vi troede, at det bare var en blanding af nerver og for meget kage, men symptomerne blev værre.“ Grant endte til sidst på Yale New Haven Hospital112, hvor en række foruroligende begivenheder hastigt fulgte hinanden. Man fandt ud af, at hans blindtarm var sprunget, hans tarmbakterier var sluppet ud i bughulen og havde forårsaget bughindebetændelse. Infektionen udviklede sig til alvorlig blodforgiftning, og når betændelsen er i blodet, kan den ende overalt i kroppen. Grant modtog behandling med fire forskellige former for antibiotika, men til alles forfærdelse bed ingen af dem på de hærgende bakterier.
„Det var totalt forbløffende,“ husker Kinch nu. „Her var en dreng, der kun havde fået antibiotika en eneste gang i sit liv for mellemørebetændelse, og alligevel havde han tarmbakterier, der var resistente over for antibiotika
Maria Skogstad Teglkamp
Maria Skogstad Teglkamphas quoted6 months ago
Størstedelen af det enkelte menneske udgøres af ilt, der tager 61 % af pladsen.
Nyt på Bookmate, Bookmate
Bookmate
Nyt på Bookmate
 • 138
 • 107
Biografi, Henrik Nauta Hemmingsen
Henrik Nauta Hemmingsen
Biografi
 • 70
 • 58
Julegavebøger, Bookmate
Bookmate
Julegavebøger
 • 13
 • 5
Sundhed, Helene Juul Jensen
Helene Juul Jensen
Sundhed
 • 53
 • 2
Nysgerrighed, DearOptimists
DearOptimists
Nysgerrighed
 • 41
 • 2
bookmate icon
One fee. Stacks of books
You don’t just buy a book, you buy an entire library… for the same price!
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)