bookmate game
sr
Free
Dejan Stojiljković

Projdi vilo

Novi slučaj vodi privatnog detektiva Aleksandra Malavrazića u južnu Srbiju, u malo selo pored Vlasotinca, gde ga šalje lično Nemanja Lukić, kako bi istražio misteriozne događaje vezane za gradnju mikro-hidroelektrane na reci Vlasini. Kao u nekoj bajci ili staroj narodnoj pesmi, gradnju elektrane, navodno, ometaju natprirodne sile. Sve što se sagradi preko noći biva srušeno i razvaljeno od strane mitskog bića koje meštani nazivaju "Bela Nela": Prema predanju, ona je vila nagorkinja koja je čuvar kraja koji starosedeoci smatraju vilinskom svetom zemljom. Investitori i lokalni političari, predvođeni korumpiranim predsednikom opštine Spasojem V. Grabežom zvanim "Spasilda", međutim, imaju malo drugačije objašnjenje i za sve krive lokalne ekološke aktiviste koje predvodi iznesni Boža Ćufta. Tako će se Malavrazić, bez svoje želje, naći u sred prljave igre krupnog kapitala i stranačke politike. A da li je Bela Nela stvarna ili samo mit, izmišljen kako bi se prikrile vrlo realne i ovozemljaske mućke i prevare, saznajte u ovom serijalu koji, kao i prethodni, ima 12 epizoda i donosi puno misterije, natprirodnog i detektivskog.

Kroz obilje akcije, obrta i dijaloga na autentičnom dijalektu koji je proslavio Siniša Pavić u svojim serijama, budite svedoci novih avantura vašeg omiljenog domaćeg privatnog detektiva.

“Projdi vilo” je nastavak književnog serijala “Dorćolski rekvijem”, koji pred čitaoce vraća univerzum bestselera "Konstantinovo raskršće". Serijal “Projdi vilo” je dostupan u formi elektronske i audio-knjige.
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Прочитатељshared an impression9 months ago
  👍Worth reading

  Knjiga je odlična, ima jako dobru atmosferu, ali imam i par malih zamerki, tj. nelogičnosti, koje bodu oči i koje bi možda mogle da se isprave u nekom sledećem izdanju:

  1. portir u hotelu u Vlasotincu objašnjava Malavraziću kako do dođe do određene kafane. Ima ime koje sam zaboravio, ali definitivno nije "Gunjetinac". Kasnije inspektor ide u kafanu Gunjetinac "koju mu je preporučio portir".

  2. Spasoje/Spasilda. U samoj knjizi se prilikom upoznavanja sa "precednikom" Spasojem nigde ne pominje Spasilda kao njegov nadimak. Kasnije se iz čista mira pojavljuje kao Spasilda, a par puta naizmenično kao Spasoje i Spasilda. Malo je konfuzno, treba biti dosledan.

  3. Braća Mojašević - prezime zvuči previše crnogorski za Vlasotince. Ne uklapa se. Trebalo bi ili neko lokalno prezime, ili, još bolje, nadimak. Braća B'ndzovi, npr.

  4. dijalekat - razumum da se pisac trudio, ali vlasotinački govor u knjizi previše podseća na niški. Nije velika razlika, ali neki lektor ne bi smetao, zbog autentičnost. Mada, to realno može da zasmeta samo nekome iz kraja.

  5. selo Uteha - ok, svi znamo da je u pitanju Dadince. Kao trivija, to je rodno mesto Dragiše Cvetkovića, bivšeg premijera kraljevine Jugoslavije. Možda bi par opaski na tu teme dalo priči neki dodatni šmek.

 • samosamsvratioshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💀Spooky
  🔮Hidden Depths

  Sjajan nastavak Dorćolskog rekvijema! Stojiljković nas je ovim serijalom uveo u sasvim novi svet, ali nam vešto "podmeće" i voljene likove iz Konstantinovog raskršća i tako pravi veze između ovih dela u maniru najveštijih, globalno popularnih autora.

 • Nevenashared an impression9 days ago
  👍Worth reading

Quotes

 • Јулијанаhas quoted2 years ago
  Dečko... Je l' ti zaista živiš u iluziji da se u ovoj zemlji išta dešava spontano? I da grupa s koca i konopca skupljenih salonskih levičara udruženih sa špriceraškim četnicima, NVO aktivista, boraca za prava puževa golaća i slučajnih prolaznika može... Spontano... Da prejebe uigranu ekipu iskusnih profesionalaca i sistem koji su stvarali decenijama?
 • lexydimhas quoted2 years ago
  "Vidite vi s kim ja radim?"
  "Vidim."
  "I sad još taj manijak... Terorista."
  "Terorista?"
  "A kako bi ste vi nazvali nekog ko uništava državnu imovinu i sprečava da ova država i narod idu dalje, u bolju budućnost?"
  "Političarem."
 • Calehas quoted2 months ago
  U početku sanjamo. Posle se pomirimo sa tim da se snovi nikada neće ispuniti. Negde između toga živimo.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)