bookmate game

8. razred osnovne škole

Bookmate
8Books34Followers
Lektire za 8. razred osnovne škole
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Сумњиво лице је драма српског писца Бранислава Нушића, писана између 1887. и 1888. године. Први пут је изведена у београдском Народном позоришту 29. маја 1923. године. Роман се на комичан начин бави корумпираним стањем државних чиновника у Србији и утицајем династије Обреновић, што је и утицало на одлуку Милорада Шипчанина, директора Народног позоришта, да дело не уврсти у репертоар.
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  „Prva knjiga ’druge Srbije’.“ Teofil Pančić
  Jedno od najznačajnijih dela srpske književnosti posle Drugog svetskog rata, Ćosićeve Deobe su izazvale veliku pažnju i čitalaca i kritike zbog svoje tematskog i formalnog iskoraka u odnosu na tadašnje književne tokove. Naizgled istorijska epopeja o ravnogorskom pokretu u Srbiji, roman je zapravo metafora o podelama u istoriji i tradiciji srpskog naroda, o sudaru revolucije i zločina, nacionalnog mita i južnoslovenskih ideala, partizana i četnika, seljačkog i građanskog… Osim tematskog preokreta u dotadašnjoj književnosti socijalističkog realizma, Deobe su se izdvojile i osobenom kompozicijom, razgranatim unutrašnjim monologom, višeglasjem kao govorom društvenih masa u ulozi glavnog junaka, interpolacijom dokumentarnog materijala, stilskom raznovrsnošću i leksičkim bogatstvom. Ovim romanom Ćosić je 1961. godine postao dobitnik druge Ninove nagrade.
  „Deobe su akt intelektualnog poštenja i spremnosti pisca da se uhvati ukoštac sa pulsirajućom savešću, svojom ili tuđom. Potresna i uzbudljiva evokacija kataklizme čoveka u ratu i tegobnih ispaštanja Srbije.“ Milan Vlajčić
  „Deobe su delo koje obeležava jednu epohu, ep i drama u isto vreme.“ Petar Džadžić
  „Magična knjiga.“ Oskar Davičo
 • Dobrica Ćosić
  Deobe
  • 917
  • 54
  • 8
  • 53
  sr
  Books
 • Bookmateadded an audiobook to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Чита Вицо Дардић
  Трајање 2 сата 42 минута
  Старац и море, најзначајније дело Ернеста Хемингвеја, прича је о кубанском рибару током тродневне борбе за голи живот на отвореном мору, али и са својом људском нарави, сатканом од слабости, поноса и страхова, која веома лако може постати и његов највећи противник. Хемингвеј упућује своју поруку о неопходности чврстине и интегритета човека, без обзира на старост или недозрелост: старац и дечак су равноправни у тежњи за потврдом основних животних вредности.
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Bookmateadded an audiobook to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
  Његош је, у „Горском вијенцу”, исплео читаву црногорску историју, опевао најважније догађаје из прошлости, од времена Немањића до почетка 18. века, насликао свакодневни црногорски живот, њихове празнике и скупове, дао народне обичаје, веровања и схватања, приказао суседне народе, Турке и Млечане. У ствари, у „Горском вијенцу”, у његових 2819 стихова (десетераца, изузев једне уметнуте песме у деветерцу и једне тужбалице у дванаестерцу), нашла су место три света, три цивилизације, које су се додиривале и преплитале на црногорском тлу. Прва је црногорска херојско-патријархална цивилизација, чији је највиши израз класична Црна Гора. Друга, турска оријентално-исламска цивилизација, и трећа, млетачка западноевропска цивилизација.
  Bookmateadded a book to the bookshelf8. razred osnovne škole9 months ago
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)