bookmate game
sr
Books
Enes Halilović

Ako dugo gledaš u ponor

Nagrada Stevan Sremac.
Istina je vatra koja tinja na dnu čoveka.

U prepletu dve ispovesti, profesora Sipca i Nejre, otkrivamo kako je teško u monstruoznim okolnostima sačuvati čistu dušu. Junakinja Nejra se bori sa siromaštvom, spletkama i surovostima svoje sredine, dok njen težak život prekidaju profesorove poetske anegdote na antičke, filozofske i aktuelne teme.
Gorak i misaon, ovaj potresni roman dolazi do granica ljudskih nesreća, obuhvatajući kriminalizovanu palanku i čudovišta našeg društva.
Ako dugo gledaš u ponor je zastrašujuća i majstorski napisana priča o blistavoj nadi kakva se ukazuje samo usred najdublje ljudske tame, ispripovedana jednostavno a bogato, bez ukrašavanja a raskošno.
153 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Mirjana Avramovshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  Posvetite joj deo svog vremena, vredi vise od toga!

 • Јелена Спарићshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💀Spooky

  Pisac ostaje veran svom shvatanju literature, da je dužan da gleda, sluša i beleži, život ljudi i njihove sudbine. Omogućava nam da čujemo glas obespravljenih, skrajnutih koji pate i stradaju isto sve vreme. Pred stvarnim patnjama ostajemo nemoćni, zatečeni.
  Da li će pisac uspeti da skrene pogled sa ponora?
  Sa nestrpljenjem očekujem sledeći roman.

 • Jasna Prokovićshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💀Spooky
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot

  Evo ne znam šta bih napisala i da li bih ikom preporučila ovu knjigu..kako oceniti knjigu koju ne biste pročitali ponovo, jer je u njoj životni put jedne žene, težak kao crna zemlja..nisam čitala knjigu Petrijin venac, samo sam gledala film, ali to je otprilike to..boriš se, ali sve crnje..da li je sudbina, da li su okolnosti, nemoć, da li je do osobe, evo, ne znam..lako se čita, ima i ljubavi i humora, ali crnila najviše. Svaka ispričana priča, ima svoju pouku, ono čega se uvek držim, možda bi bila pouka i ove knjige..ne sudite po pričama drugih, najlakše je baciti kamen.

Quotes

 • b5173773217has quoted4 months ago
  A narod se hrani bilo čijom nesrećom, teškim prokletstvom i tuđom bolešću
 • Jim Watsonhas quoted6 months ago
  Dvoumili se, plašili se i majka i sin: da li je taj džemper zaista zaboravljen ili je nekome dijete bilo toliko bolesno te je ostavio džemper kako bi, na taj način, predao bolest onome koji ga obuče.
 • b3509798177has quoted10 months ago
  Ono sjeme koje bik štrcne u menzuru – to je životna esencija koja će, jednog dana, biti i nagon, i potreba, i strast, i ljubav, i koja će tražiti posao, vlast, položaj i smisao.“

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)