bookmate game
sr
Books
Almudena Grandes

Frankenštajnova majka

Godine 1954, mladi psihijatar Herman Velaskes vraća se u španski gradić Sjemposuelos nakon 15 godina egzila u Švajcarskoj, gde se sklonio od građanskog rata. Počinje da radi u ženskom sanatorijumu za duševno obolele „Presveto srce”.

Njegova najčuvenija pacijentkinja je Aurora Rodriges Karbaljejra, koja je 1933. upucala svoju ćerku Hildegart sa četiri hica u glavu, tvrdeći da ima pravo da je ubije baš kao što bi umetnik imao pravo da pocepa crtež kojim je nezadovoljan.

U pitanju je istinit događaj koji je u to vreme bio najudarnija vest u svim španskim medijima.

Aurora poseduje veliko obrazovanje, neupitan autoritet i neverovatne pedagoške ambicije koje joj neretko pomračuju um. Jedna od njenih štićenica je i Marija Kastehon, medicinska pomoćnica koja svojim misterioznim, ali i skromnim poreklom privlači mladog psihijatra.

Tri sudbine se prepliću u nerazmrsivo klupko tajnih istorija, naklonosti, potisnutog besa i nepodnošlji-vog tereta puritanske Španije, koja grca pod Frankovim terorom. Zašto je Aurora ubila svoju ćerku, ko je u stvari Marija i da li Herman može da kontroliše svoja osećanja, onako kako bi jedan psihijatar morao to da učini?
Frankenštajnova majka je peti i poslednji roman u nedovršenoj sekstologiji Epizode beskonačnog rata Almudene Grandes, jedne od najznačajnijih modernih španskih spisateljica.

Romani nisu međusobno povezani, ali zajedno čine jednu duboku i nadasve potresnu analizu Frankove Španije i svih strahota koje je ta diktatura donela sa sobom.

Prerana smrt Almudene Grandes sprečila ju je da napiše finalni roman, ali to svakako ne umanjuje veličinu ovog grandioznog književnog projekta, koji je obeležio ne samo karijeru ove spisateljice već se slobodno može reći i celokupnu savremenu špansku književnost.
693 printed pages
Copyright owner
Blum izdavaštvo
Original publication
2022
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Verica Zivadinovicshared an impression7 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths

  Моћна књига, богата сликовитим призорима који се памте и на којима се дуго бориш с мислима о историјским неправдама и феноменима који сламају људе и цивилизацију

 • Svetlana Jelićshared an impression2 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths

  Jedna od onih "velikih" knjiga, posle kojih vam treba vreme za razmišljanje i vraćanje na neke misli, likove, na neka osećanja.
  Žao mi je što Almudena Grande nije ostvarila svoj projekat do kraja i jako želim da pročitam još neko od njenih dela.
  Još dugo će mi u mislima biti atmosfera Frankove Španije, sveta iz vremena Hitlera i Sjemposuelosa sa svim napaćenim dušama u njima. Paralelne priče iz malih i velikih psihijatrijskih sredina o borbi za preživljavanje, očuvanje normalnosti za sebe i druge i ponekad, samo ponekad, i za izuzetnost...

 • b1708272344shared an impression9 days ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot

Quotes

 • b7048026729has quoted2 days ago
  Ta sli­ka mi je gre­ja­la srce i usa­di­la u duh neku nepo­zna­tu odluč­nost. U tom tre­nut­ku sam odlu­čio da neću potro­ši­ti nijed­nu paru na lepe stva­ri za sebe, već za nju. Da ću isko­ri­sti­ti sti­pen­di­ju koja mi je upra­vo dode­lje­na da napra­vim naj­bli­sta­vi­ju mogu­ću kari­je­ru. Da ću bolje i brže pra­ti sudo­ve od bilo kog svog kole­ge kako bih što pre postao pomoć­nik kuva­ra ili kono­bar i zara­dio još više nov­ca koji bih slao u Madrid sva­kog mese­ca. Da se više nika­da neću žali­ti na svo­ju sud­bi­nu. To nije bilo lako, ali sam uspeo.
 • Anđela Bjelicahas quoted12 days ago
  , jer nema­ju dušu, tako je govo­ri­la, da žene nema­ju dušu, da nismo u sta­nju da istin­ski osećamo, da nema­mo sen­zi­bil­nost, samo bole­ći­vu sen­ti­men­tal­nost, i da su neke živo­ti­nje duhov­no mno­go super­i­or­ni­je od nas.
 • Anđela Bjelicahas quoted12 days ago
  Kako je čud­na ova zemlja! Lju­de niš­ta dru­go ne zani­ma. Špi­ju­ni­ra­ju, kri­ti­ku­ju, misle loše o dru­gi­ma, krste se jer je to kao greh, ali ne pri­ča­ju ni o čemu dru­gom osim o sek­su, ne misle ni na šta dru­go osim na seks, to je naci­o­nal­na opse­si­ja...

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)