bookmate game
Meša Selimović

Tvrđava

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
 • Stefan Koncepthas quoted2 years ago
  Prvi put znam šta je sreća, osjećam je, vidim, mirišem.

  Cio svijet i cijela vasiona, nas troje. Nikog drugog osim nas nema.

  I ima sreća. Da li je mogu zadržati?

  Htio sam da joj kažem: mila moja, zbog nježnosti što je vrelo zapljusnula moje unutarnje obale, ali ona je spavala, osmjehujući se, u snu.
 • Кристина Квашчевhas quoted2 years ago
  Izgleda da ima ljudi, mada su rijetki, kojima ni bol ni misao ne unište vedrinu i jednostavnost. Čak ih učine boljim. Ne znam kako to postižu, a volio bih da saznam.
 • Miroslavahas quotedlast year
  Nikad te više neću ostaviti samu, sve što se desi, desiće nam se zajedno.
 • Miroslavahas quotedlast year
  Vidiš, još mislim dobro o tebi, i želim da se ponekad probudiš usred noći, i da dugo sjediš prekrštenih nogu na postelji, mučeći se kajanjem i stidom, zbog mene.

  Ali neka ti je bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije više bilo. Alahemanet, čovječe
 • Stefan Koncepthas quoted2 years ago
  U jesen sam joj predložio da se vjenčamo. Iskreno sam to želio, nisam mogao zamisliti da će biti nekako drukčije, ali sam pošteno rekao da sam rđava prilika, nemam ništa niti ima izgleda da ću ikad imati, i ne dobija mnogo udajom za mene. Možda nije ni pravo da joj to nudim, ali mi ljubav daje za pravo da budem nepravedan. Voljeću je, i nećemo imati ništa, je li joj to dovoljno?
 • Николаhas quotedlast year
  Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti. Zlo nosimo u sebi kao izvornu strast, a može postati pogubno ako se predstavi kao jedino dobro.
 • b1973131796has quotedlast year
  Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići.
 • b1973131796has quotedlast year
  Usamljenost rađa misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.
 • Filiphas quoted2 years ago
  Mogao si se povjeriti zmiji, šakalu, kopcu, nikako našem čovjeku. Izdaće te kad mu najviše učiniš, ubiće te kad mu svoj posljednji zalogaj daš.
 • Stefan Koncepthas quoted2 years ago
  Počeo sam da tražim vodu, tekuću, bistru, plitku. Možda zbog hoćinskih baruština, ili zbog mutnog Dnjestra, širokog kao more. A možda i stoga što sam vodu mogao mirno gledati, ne misleći. Sve je otjecalo, tiho sa žuborom, spokojno, sve, i misao, i sjećanje, i život.

  Bilo mi je lijepo, bio sam gotovo srećan. Zurio sam u blistavu vodu, satima, i puštao da mi preko ruke prelazi obli talasić, dragajući me, kao da je živ stvor. I to je bilo sve što sam htio, sve što sam želio.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)