Зона Замфирова, Стеван Сремац
sr
Free
Стеван Сремац

Зона Замфирова

Read
Зона Замфирова је приповетка-роман, Стевана Сремца, која приказује Ниш крајем деветнаестог века.
Дело Зона Замфирова, по писцу је приповетка, али по форми и разгранатој слици живота и људи у њему — роман. Ниш о коме пише Стеван Сремац је стари Ниш, сав од калдрме и увијених сокака. Реч је о Нишу тек ослобођеном од Турака у коме се препознаје патријархални морал старих и схватања неког младог и новог света.
Сремчево дело Зона Замфирова је љубавна прича о двоје младих који су се, и поред социјалних разлика које их деле, заволели. Кујунџија Мане заволео је Зону Замфирову, чорбаџијску ћерку. Мане је добар мајстор, али сиромах. Он се заљубио у Зону, али ту љубав крије, јер је Зона — Замфирова кћер — из богате и угледне куће.
182 printed pages

Impressions

Aleksandra Milica Krstic
Aleksandra Milica Krsticshared an impression3 months ago
👍Worth reading
🔮Hidden Depths
💞Loved Up

Sandra Atanaskovic
Sandra Atanaskovicshared an impressionlast year
👍Worth reading
💞Loved Up
🐼Fluffy
💧Soppy

Quotes

milicashere
milicasherehas quotedlast month
Повлачи се у самоћу, ону тако милу самоћу младим створовима који не знају шта им је, а жељни су да пате; ону самоћу око које ври живот и чује се жагор, а они, скривени у тој самоћи, уживају јер знају да их нико не зна где су. Ту се тако повуче и гледа, а не зна куд гледа; и мисли, а не зна шта мисли, само осећа. Осећа да јој је нешто мило и тужно нешто; осећа да пати, а не зна још од чега пати. А пријатна јој та самоћа, која је заклања од погледа укућана, који су јој погледи од неко доба ужасно досадни постали.

On the bookshelves

Lektire, Bookmate
Bookmate
Lektire
  • 25
  • 169
Domaci pisci 🥰
, Danica
Српска Књижевност, М . С т у
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)