bookmate game
sr
Books
Džejn Ostin

Gordost i predrasuda

Gordost i predrasuda, nezaboravni klasik Džejn Ostin, donosi priču o slobodoumnoj devojci Elizabet Benet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najlepših ljubavnih romana svih vremena. Duhovita i inteligentno napisana knjiga, Gordost i predrasuda vodi čitaoca kroz raskošne salone devetnaestovekovne Engleske i čini, prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, neodoljivo i besprekorno štivo.
394 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • b9138540164shared an impressionlast month

  Pametni ljudi uvek preispituju svoje postupke i žele da budu bolji,iz knjige može mnogo da se nauči.

 • b0876422647shared an impression4 months ago
  👍Worth reading
  💞Loved Up
  🚀Unputdownable

 • ndjoashared an impression13 days ago
  👍Worth reading
  💞Loved Up

Quotes

 • b3876345548has quoted8 days ago
  Da je Elizabetino mišljenje bilo zasnovano samo na braku njenih roditelja, ona ne bi mogla imati vrlo prijatnu sliku o bračnoj sreći i domaćem spokojstvu. Njen otac, osvojen mladošću i lepotom i onim izgledom dobrodušnosti koji mladost i lepota obično imaju, oženio se devojkom čija su slaba pamet i uskogrudost u njihovom braku vrlo rano potpuno prekinule pravu ljubav prema njoj. Poštovanje, uvažavanje i poverenje iščezli su zauvek i oborena su sva njegova gledišta o domaćoj sreći. Ali gospodin Benet nije bio te naravi da traži utehu za razočaranja prouzrokovana njegovom vlastitom nepromišljenošću u onim zadovoljstvima koja odveć često teše nesrećnike u njihovoj ludosti ili poročnosti. Voleo je prirodu i knjige i iz te dve sklonosti ponikla su njegova glavna uživanja. Svojoj ženi vrlo je malo dugovao izuzev to što su ga njeno neznanje i njena ludost uveseljavali. To nije ona vrsta sreće za koju bi čovek obično želeo da duguje zahvalnost svojoj ženi, ali gde nema drugih razonoda, pravi filozof će iskoristiti ono što mu se pruža.

  Elizabeta, međutim, nije nikad bila slepa za nepriličnost ponašanja svoga oca kao muža. Uvek je gledala na to s bolom, ali zbog poštovanja prema njegovim sposobnostima i iz zahvalnosti za njegovo ljubazno postupanje prema njoj, trudila se da zaboravi ono što nije mogla da ne vidi, kao i da odagna iz svojih misli njegovo stalno kršenje bračne dužnosti i uljudnosti, koje je, zato što je izlagao svoju ženu preziranju njene dece, bilo za najveću osudu. Ali nikad nije osećala tako duboko kao sad nezgode koje neminovno prate decu tako neskladnog braka, niti je ikad bila tako svesna zla koje potiče iz tako rđavo primenjene očeve sposobnosti; sposobnosti koja bi, pravilno iskorišćena, bar sačuvala ugled njegovim ćerkama kad već nije mogla povećati mudrost njegove žene
 • Natasa Stankovichas quoted23 days ago
  ali ti ne bih pričala koliko smo malo bili zadovoljni njenim ponašanjem dok je bila kod nas da nisam zaključila, po Džejninom pismu od prošle srede, da se ona i tamo kod vas ponaša isto kao i ovde, pa ti stoga ono što ti sad kazujem neće zadati nov bol. Govorila sam joj vrlo često i vrlo ozbiljno; isticala sam joj pogrešnost onoga što je učinila i svu nesreću koju je nanela porodici.
 • Anđelahas quoted2 months ago
  a zaista nemam dara koji neki imaju – reče Darsi – da lako razgovaram s onima koje nikad ranije nisam video. Ne mogu da se prilagodim njihovom načinu razgovora niti da se pravim zainteresovan za njihove poslove kao što često vidim da drugi čine.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)