bookmate game
Dejvid Van

Jarčeva planina

„Najsavremeniji i ujedno vanvremenski pisac. Jarčeva planina je blistav primer Vanovog majstorstva.“ Robert Olen Batler, dobitnik Pulicerove nagrade
U jesen 1978. na porodičnom ranču na Jarčevoj planini u severnoj Kaliforniji jedanaestogodišnji dečak se pridružuje svom ocu, dedi i bliskom porodičnom prijatelju Tomu u godišnjem lovu na jelene. Svake jeseni ova muška družina vraća se suvom, požutelom pejzažu prošaranom hrastom, čestarom i ponekim borom, koji čuva njihovu istoriju, gde se evociraju sećanja na indijanske pretke i razmenjuju priče o lovačkim podvizima. Ako dečak uspe da ulovi jelena, prvi put će njegova priča postati deo porodične povesti. Puška mu je na ramenu, prsti ga svrbe, spreman je.
Kada dođu do velike gvozdene kapije kroz koju se ulazi na porodični posed, otac će kroz optički nišan puške u daljini ugledati lovokradicu. Na svojoj vinčesterki dečak ima samo mušicu; otac mu čita misli i pruža svoju pušku da bi bolje osmotrio uljeza. Jednostavan čin prouzrokovaće tragediju koja će preobraziti ove muškarce i ovu porodicu do te mere da će biti prisiljeni da preispitaju sebe i sve što su mislili da znaju.
Jarčeva planina nas vodi u samo srce tame američkog zapada, gde tumaraju naoružane kreature lišene i najmanje mogućnosti da komuniciraju van jednostavnog koda najsirovijeg nasilja.“ Iz pogovora Vuleta Žurića
209 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  Nebojsa Grdinicshared an impression2 months ago

  Interesantno

  b6729962658shared an impression8 months ago
  👍Worth reading
  💀Spooky
  🔮Hidden Depths

  b2242870810shared an impressionlast year
  💀Spooky

Quotes

  Duška B.has quotedlast year
  Pakao nije onakav kakav mislimo da jeste, prenaseljen i užurban, posvuda mučenja i lomače, svakojaki likovi iskaču sa svih strana ne bi li vam odvukli pažnju i zabavili vas. Pakao će biti samica. Svako od nas se vuče preko beskrajnog, tamnog prostranstva lišenog svih svojstava. Pakao će biti jedan beskrajni zadatak.
  Зоран Павловићhas quoted2 months ago
  Ne možemo zaista poverovati da su postojali dinosaurusi jer ne možemo da zamislimo toliki vremenski raspon. Možemo da vidimo njihove kosti i da kažemo da znamo kako su se kretali brontosaurusi i kolikim vratom su vitlali kroz vazduh, ali to nije isto što i verovanje. Verovanje je mnogo bliskije, mnogo intimnije od znanja. Dinosaurusi su se desili u drugom svetu. Ali ubijanje je i dalje tu. Ubijanje dolazi iz prošloga sveta i preklapa se s ovim našim, i ako smo u stanju da dopremo do njega, naši životi se dupliraju.
  Зоран Павловићhas quoted4 months ago
  U šumi se sve činilo drugačije. Na drumu, pod mesečinom, sve je bilo svetlo, ocrtano senkom, ali ovde je sve bilo sazdano od tame, i činilo se kao da je tako i nastao svet. A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji lebdeo je nad vodama
  1
  . Tako je bilo na samom početku, pre svetla. Nije se radilo o odsustvu materije, već o antimateriji. Preoblikovanju praznine. Prvoj stvari koja nas formira.

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 1.2K
  • 4.6K
  b5641456154
  Fikcija
  • 339
  • 20
  Dajana Lazic
  1
  • 236
  • 6
  Zorica Šmigić
  Andja
  • 151
  • 5
  b0590413010
  Prioritet
  • 165
  • 4
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)