bookmate game
sr
Books
Aleksandar Stanković

Iz svoje kože: Život s depresijom

I meni se često čini da smo u klopci, ali kada već nismo odlučili otići, a nismo, onda bi bilo pošteno da utakmicu igramo do kraja.
Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Hrvatski TV voditelj regionalno popularne emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković ogolio je depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja.
Nakon dva tjedna uznemirenost prerasta u bezvoljnost, nesanicu, pad koncentracije, gubitak teka i na kraju krajeva posljedično… gubitak na težini.
Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami.
Ako barem jednom čovjeku pomognem ovom knjigom da se lakše nosi s depresijom, ja sam sretan čovjek.
*
„Na prvi pogled ovo je knjiga o suočavanju sa bolešću, bolešću koja ne čini celi život ali ga u potpunosti prožima, od koje nema leka osim ako se do kraja ne pobedi, ako se tom strašnom zmaju ne probode srce. Priznanje da i slavni i poznati imaju strahove koji ih definišu, parališu i onespokojavaju. Suštinski, međutim, ovo je divna i inspirativna poetska zbirka, gde je svaka od šezdeset osam pesama jedna pobeda, ritualni čin trijumfa nad strahom od smrti i strahom od življenja.“
— Srđan Šaper
86 printed pages
Original publication
2023
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Jasna Prokovićshared an impression5 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Sjajna knjiga, nije klasična popularna psihologija koja nam daje savete koje i inače znamo, (ali ih se ne držimo), već iskrena ispovest. Trebalo je hrabrosti za to, sve i da je iz koristi, svaka čast. Sve preporuke.

 • Zoran Krivokapićshared an impression9 months ago

  Naravno, morao je na početku da napiše da nije jugonostalgičan , da se zna ko je kriv za rat i naravno da je odgajan kao Jugosloven. Dalje možemo i o depresiji.

 • b2725326716shared an impression16 days ago
  👍Worth reading

  Veoma korisna knjiga. Laka za čitanje i razumevanje. Za preporuku

Quotes

 • Igorhas quoted9 months ago
  Pitao sam jednom francuskog pisca Begbedea ima li život smisla. „Nema nikakvog, ali to ne mogu reći šestogodišnjoj kćeri dok liže sladoled“, odgovorio je.
 • Jasna Prokovićhas quoted5 months ago
  Više od četrdeset odsto samoubojica su depresivne osobe. Iskreno sam odgovorio da nisam razmišljao o tome da si skratim život. Izgleda da najgore stanje depresije kod mene nije dovoljno dugo trajalo da bih pomislio na takvo što, ili ja jednostavno nisam bio kalibar za pištolj na sljepoočnici. Ponekad sam maštao kako bi bilo dobro da me nema, da se ne mučim, ali nikada nisam razmišljao da to napravim umjesto majke prirode. Kao otac nisam imao pravo na takvo što.
 • danijelabozovic04has quoted9 months ago
  I pozitivni događaji mogu biti okidač za reakciju organizma koja je sve samo ne pozitivna.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)