sr
Books
David Albahari

Gec i Majer

Gec i Majer su stvarne ličnosti o kojima se ne zna gotovo ništa, osim da su bili esesovci koji su „dušegupkom“ svakodnevno odvozili u smrt Jevreje iz logora Staro sajmište. U arhivama ne postoje sačuvane njihove fotografije, ne zna se šta su radili pre rata niti posle njega. Oslanjajući se na sopstvenu imaginaciju i nekoliko oskudnih informacija o njihovim aktivnostima i navikama, pisac nas majstorski dovodi u ravan svakodnevice dvojice masovnih ubica. On nas suočava s jednim od najznačajnijih pitanja oživljenih tokom krvavog dvadesetog veka: koliko je potrebno da čovek, pod plaštom odanosti poslu i naciji, izgubi svaku ljudskost?

Roman Gec i Majer pripada takozvanoj ratnoj literaturi Davida Albaharija. To je jedna od onih knjiga u kojima se vešt pisac smelo upušta u objašnjavanje neobjašnjivog. Takođe se svrstava u prave literarne dragocenosti, jer spada među najvrednije knjige Albaharijevog velikog i značajnog opusa.
133 printed pages
Copyright owner
Čarobna knjiga
Publication year
8
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Quotes

  • lexydimhas quoted8 months ago
    to je razlika o kojoj želimo da govorimo, ta činjenica da stvarnost i dalje zamišljate kao umetničko delo u kojem imate mogućnost izbora, dok u pravoj stvarno­sti izbora nema, u njoj se mora učestvovati, ne može se iz nje iskoračiti i stupiti u nešto dru­go, ništa drugo ne postoji osim onoga što je dato, hteli to ili ne, što znači da morate da osetite kako vas osvaja hladnoća, da morate da znate, makar i samo jednim delom svoga bića, da se više nikada nećete vratiti, da više nikada nećete videti svoje ljubimce, i da će u vaše sobe, onakve kakve ste ih ostavili, uskoro ući ljudi kojima nijedna od vaših uspomena, nijedna od onih sit­nica o kojima toliko brinete, neće ništa značiti. Devojka sa plavom kosom je počela da plače
  • lexydimhas quoted8 months ago
    Ništa nije strašnije od praznine, ništa prisutnije od odsustva
  • lexydimhas quoted8 months ago
    Poput čoveka koji se, izgubljen u šumi, vrti ukrug i neprekidno vraća na mesto sa kojeg je krenuo, i ja uvek počinjem iz početka, zatvarajući oči pred neuspešnošću svojih pokušaja.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)