Nele Karajlić

Solunska 28

O novcu i strastima.

Priča o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta.

Nakon što je pred više od sto hiljada oduševljenih čitalaca sa svojim Fajrontom u Sarajevu osvojio književnu Ligu šampiona, Dr Nele Karajlić nam predstavlja svoj prvi pravi pravcati roman!

Dr Karajlić nas ovoga puta vodi u Beograd s početka dvadesetog veka, gde se odvija priča koju vam do sada niko nikada nije ispričao, a bez koje od sada neće moći da se zamisli nijedna ozbiljnija istorija grada na ušću Save u Dunav.

Spajajući najbolje sastojke južnoameričkog magijskog realizma i sarajevskog novog nadrealizma, Dr Karajlić nam pripoveda istoriju jedne kuće u dorćolskoj ulici i vodi nas u prostor sa druge strane ogledala, na samoj tromeđi života, smrti i večnosti.

Solunska 28 je uzbudljiv roman o uzbudljivim vremenima koji ćete čitati bez daha do poslednje stranice, a onda ćete želeti još.
349 printed pages

Impressions

Verica Zivadinovic
Verica Zivadinovicshared an impression4 months ago
👍Worth reading

Nisam verovala Neletu kao romansijeru pa sam njegovu knjigu preskočila mnogo puta. Kakva greška

Marija Đurđević
Marija Đurđevićshared an impression7 months ago
👍Worth reading
🔮Hidden Depths
💡Learnt A Lot
🚀Unputdownable
💧Soppy

Malo je reći da sam oduševljena ovim romanom. Od mene velika preporuka! ❤️

b1564064021
b1564064021shared an impression20 days ago

Dr. Ist Dr.

Quotes

Jasna
Jasnahas quoted5 months ago
Među Srbima se retko kada znalo ko kosi, a ko vodu nosi. Jedino kad udari neka nevolja, rat ili katastrofa širih razmera, tada se Srbi slože, pa međ’ sobom podele uloge. Ovako, kad je mir, svako vuče na svoju stranu.
b0590413010
b0590413010has quoted6 months ago
Kada udari nevolja na Srbina, neka pošast, prirodna kataklizma ili rat, u njemu se probude najplemenitija osećanja, koja su u doba mira i prosperiteta uglavnom nevidljiva i potisnuta koristoljubljem i sebičnošću. Čim nagrne nesreća, Srbin se oseti pozvanim da pomogne, da se žrtvuje, solidariše sa nastradalima, do te mere da čoveku od ponosa što pripada tome plemenu suze naviru na oči. Nestanu tada u njemu sva ljubomora i zavist, pokvarenost i prevara, obest i zloba, sve ono što ga krasi kada život ide normalnim tokom, daleko od stradanja. Onu poslovičnu „komšijsku kravu“, kojoj u miru želi sve najgore, u vreme velikih nesreća on je spreman da spase, izbavi iz nevolje po cenu vlastitog života. Ali kad se život vrati u svoj redovan tok, Srbin postaje ponovo onaj stari pokvarenjak pun zavisti i zlobe, koji će tu istu „komšijsku kravu“ rado otrovati, ako to već nema neko drugi da uradi umesto njega.

Kada bi Srbi živeli pod stalnim pritiskom nesreća i katastrofa, bili bi najplemenitiji narod na svetu. Ovako, kako te nesreće, hvala bogu, prođu, Srbi ostaju samo jedno od milion plemena sa svim svojim manama i vrlinama.
Zorana
Zoranahas quoted2 days ago
Devojke u njenim godinama su čudne. Što su bliže ljubavi, to ih ona sve više odbija. Počela je da ga mrzi, da mu se duri, da bude drska i osiona. Ta je mržnja rasla kako je shvatala da on to ne primećuje, kao što nije primećivao ni njenu ljubav. Na kraju, jedva je čekala dan da on ode iz njenog života.

On the bookshelves

Laguna, Laguna
Laguna
Laguna
  • 792
  • 3.1K
Knjige, Milos Milivojevic
Milos Milivojevic
Knjige
  • 120
  • 10
Romani, Jeca
Jeca
Romani
  • 52
  • 4
Domaci pisci, Aleksandra Stevanovic
Aleksandra Stevanovic
Domaci pisci
  • 45
  • 4
❤svastarica❤, Olja Zivanovic
Olja Zivanovic
❤svastarica❤
  • 36
  • 2
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)