Julian Barnes

Når noget slutter

Listen in app
VINDER AF BOOKER-PRISEN 2011

Tony Webster og hans klike var tre. Adrian Finn blev den fjerde. Skolen var en ren drengeskole. Sultne efter sex og bøger styrede de gennem gymnasietiden sammen udvekslede følelser jokes sladder og viden. Måske var Adrian mere seriøs end de andre; han var helt sikkert klogere. Men de fire lovede hinanden venskab for livet og skiltes. Studierne kalder. Tony bliver kæreste med Veronica. Vi er i tresserne. Den seksuelle revolution har ingen rigtig oplevet. Som Tony konstaterer: De fleste mennesker oplevede først tresserne i halvfjerdserne. Det må rent logisk betyde at de fleste mennesker der levede i tresserne stadig oplevede halvtredserne.

Nu er Tony midaldrende. Han har haft en karriere et ægteskab og en skilsmisse. Han fortæller om sin ungdom sin affære med Veronica vennen Adrians tidlige
død sit forliste ægteskab. Men erindringen er nu engang mangelfuld. Det kommer et overraskende brev fra en advokat til at bevise. Fyrre år efter affæren med
Veronica får Tony at vide at han er blevet testamenteret en arv fra Veronicas mor. Men hvorfor? Ud over en sum penge vil han også blive overdraget den for længst afdøde Adrians dagbog. Problemet er at dagbogen befinder sig hos Veronica som nægter at udlevere den til ham.

Julian Barnes f. 1946 er forfatter til ti romaner. De fleste er udgivet i dansk oversættelse bl.a. Flauberts papegøje (1987) En verdenshistorie i 10½ kapitel (1990) og senest romanen Arthur & George (2008). Barnes har tillige skrevet tre novellesamlinger. Over kanalen (1997) og Citronbordet (2006) er udkommet på dansk den tredje Pulse er på vej. I 2010 udkom det selvbiografiske essay Ikke noget at være bange for som på én gang er et portræt af en familie (hans egen) og en refleksion over dødelighed og livets afslutning.

På dansk udkom senest Som jeg ser det Julian Barnes rigt illustrerede essays om billedkunst (2011) eksklusivt udgivet i Danmark. Om den skrev pressen bl.a.:

Kompakt lærd klogt og forrygende & Man bliver klogere på kunst og klogere på livet af at læse Barnes indsigtsfulde essays.
Fyens Stiftstidende

En begavet og begejstret hyldest til fransk åndsliv og den modernistiske billedkunst.
Politiken
5:16:40
Publisher
Gyldendal
Translator
Claus Bech
Publication year
2019
Have you already read it? How did you like it?
👍👎
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)