En mörk sorgesång. Ett rekviem över en stad.
I den femte delen i Malmösviten, den första på 10 år, i Kristian Lundbergs serie om kriminalkommissarien Nils Forsberg är det staden Malmö som utgör en av huvudrollerna.
Det börjar enkelt. En kvinnas döda kropp. Ett hamninlopp. Det exklusiva bostadsområdet Västra Hamnen. Det som sker i skydd av mörkret. Den som ägs. Den som äger. Och döden som plockar oss, en efter en.
Kristian Lundberg beskriver oftast brott som begås i desperation, i vanmakt. Det är våldsamma brott. Det finns ett antal dödsfall som tycks vara mer eller mindre oförklarliga. Men det finns också en annan sida. De som njuter.
Vi har en stad, men vi låter delar ligga i radioskugga. Det är enklast så. Det finns närapå osynliga platser i varje större stad. Det är områden där tjackpundare möter pedofiler. En sådan rent faktisk konkret plats finns bakom en bensinstation nere vid Lundavägen, precis bakom Värnhemstorget. Det är en nattsvart plats vid ett överfyllt transitboende.
Det är en plats där begäret — oavsett hur det ser ut — binder oss samman.
Allt är en vara. En stad blir då bara en plats för transaktioner. Människor. Alkohol. Narkotika. Varor. Gods. Och människor som mest går att beskriva som skadat gods. Allt har ett pris. Allt går att köpa och sälja.
Det är möjligt att det skulle gå att kalla Lundbergs stil för en slags platsens poesi. Men det finns ingenting försonande i hans berättande. Ingenting som ger ljus, skapar nåd.
Staden är grym. Den flår oss in till märgen.
Det är Malmö som utgör scen och scenografi för hans berättelse om Nils Forsberg. Det finns — även om det till viss del är en roman — självbiografiska trådar som gör att romanen lämnar fiktionens trygga ramar.
OM FÖRFATTAREN:
Kristian Lundberg är en av Sveriges mest älskade författare och har bland annat
tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne, Aniarapriset och Sveriges Radios romanpris för sina kritikerrosade romaner Yarden (2009, pocket 2016) och Och allt skall vara kärlek (2011).2013 tilldelades han Svenska Akademiens Signe Ekblad-Eldh-pris, och hyllades med ABFs Litteratur— och konstpris 2014 för sin roman En hemstad. 2015 tilldelades han Stiftelsen Natur & Kulturs arbetsstipendium för sitt författarskap.