da
Books
Pernille Melsted

Sæt dig selv fri

  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  Hun er også kvinden bag en af de mest sete TEDTalks nogensinde ”The power of vulnerability” (se den, og se også den om skam, når du alligevel er i gang)
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  Vred, grådig, egoistisk, hensynsløs, løgnagtig, forloren, billig, påholdende, hadefuld, jaloux, dum, hævngerrig, usikker, snerpet, naiv, sippet, kontrollerende, klam, besiddende, hysterisk, tøset, ond, mislykket, vred, led, ulækker, hemmelighedsfuld, afhængig, tosset, afskyelig, tåbelig, frygtsom, sølle, lukket, stivsindet, følelsesladet, grænseoverskridende, manipulerende, selvoptaget, selvhævdende, falsk, pinlig, latterlig, opblæst, grim, sjusket, storskrydende, besværlig, uautentisk, upassende, vild, ligegyldig, langsom, uansvarlig, uduelig, doven, nærig, uretfærdig, forræderisk, umoden, sladrevorn, desperat, barnlig, dullet, ufølsom, farlig, eksplosiv, pervers, krævende, energidrænende, ondskabsfuld, defensiv, trist, skrøbelig, flov, kønsløs, nervøs, arrogant, forkrøblet, svigefuld, dømmesyg, bedragerisk, overfladisk, voldelig, tankeløs, martyr, hyklerisk, lusket, nedladende, konkurrerende, magtsyg, ødsel, utilregnelig, ængstelig, blokeret, stor i slaget, fjoget, tørvetriller, taberagtig, værdiløs, misundelig, kritisk, holdningsløs, skamfuld, beskidt, bitter, skamløs, kommanderende, ufleksibel, gammel, kold, reserveret, hjerteløs, tilbageholdende, modvillig, racistisk, uoplyst, snobbet, dominerende, overbærende, fræk, uvidende, tyvagtig, anmassende, uærlig, medløber, nedtrykt, håbløs, uegnet, tiggende, slesk, nørdet, hellig, uinteressant, tudemarie, kedelig, anstrengende, tarvelig, uelskelig, bange, overaktiv, snagende, påtrængende, perfektionistisk, bedrevidende, røvslikkende, ondsindet, sindssyg, unyttig, småborgerlig, tilbageholdende, inkompetent, svigefuld, underlegen, destruktiv, tykhovedet, konfrontationslysten, svag, utålmodig, underlødig, selvdestruktiv, herskesyg, spirituel, hensynsløs, overfølsom, stivnakket, smagløs, sløset, bedragerisk, uinteressant, livløs, tom, latterlig, stakkels, irriterende, ligegyldig, uselvstændig.
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  3. HVORFOR DØMMER DU?
  · Nu begynder det at blive interessant. Hvorfor dømmer netop du disse egenskaber (når din kæreste fx ikke gør)? Hvordan har du det selv med at være dét? Er du det? Er der noget skam koblet på de egenskaber, du dømmer? I givet fald, hvem har påført dig skammen? Hvornår gemte du disse egenskaber i skyggen? Ville det på nogen måde kunne gavne dig at hive dem frem igen?
  Lotte Heise har vist engang sagt: ”Hvis du synes, jeg er for meget, skal du måske overveje, om du selv er for lidt.”
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  “No one can make you feel inferior without your consent.”
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  styrer dig, og du går glip af interessante interaktioner og møder, fordi du allerede har besluttet, hvem der er dine venner, og hvem der er dine fjender.
  · Når du er fanget i en projektion, bliver du ensidig og rigid. Du er ude af stand til at være objektiv og se den ”anden side” af en sag.
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  Når du er fanget i en projektion, bliver dine relationer mindre nære og intime. Du kan knap nok høre, hvad de andre siger. Du misforstår, fordrejer og har allerede dømt og draget dine konklusioner, inden de har nået at åbne munden.
  · Når du er fanget i en projektion, mister du dig selv. Eller rettere: Du mister dele af dig selv. Når du ”giver” visse egenskaber til andre, kan du ikke selv gøre brug af dem. Hvis du har projiceret al din vrede på din kæreste, har du ikke adgang til den i dig selv, ej heller når det er passende og nødvendigt. Du amputerer dig selv unødigt. Det samme gælder, når du projicerer positive egenskaber.
  · Når du er fanget i en projektion, mister du kontrol over dit liv. Dine projektioner
  Lene Anette Franckhas quoted5 months ago
  Når andre mennesker har fri adgang til sider, vi ikke selv har adgang til – uanset om det er vildskab, fjollethed, naivitet, sårbarhed eller egoisme – eller når andre udviser adfærd, vi skammer os over i os selv, så mærker vi et stik af irritation, smerte eller sorg. Og for at dulme vores indre ubehag må vi finde en ydre måde at slippe af med smerten. Og det gør vi nemmest ved at pege fingre ad, finde fejl ved eller dømme den, der viser de karaktertræk eller den adfærd, vi ikke vil være ved eller finder usmagelig. Det kaldes at projicere
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Brené Brown kalder skam for den mest basale af alle følelser og definerer den som ”den enormt smertefulde følelse af ikke at være værdig til at blive elsket og høre til”.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Skam kan få os til at sige nej til kærlighed. Skam kan få os til at trække os. Og gemme os. Og sige nej til det, vi gerne vil sige ja til. Og ja til det, vi gerne vil sige nej til.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Når vi mærker skam, får vi blå mærker på sjælen.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Det, du ikke vil kaldes (skyggen), er det, der holder dig tilbage. Skriv dem ned.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Hvis du igennem det meste af dit liv har været stærkt identificeret med din beskedenhed eller dit veludviklede people pleaser-gen, kan det være angstprovokerende at træde ind i rollen som grådig eller skrap.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Vores blind spots overskygger vores evne til at handle.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Hver eneste gang, du ikke gør det, du godt ved er det rigtige at gøre i en given situation, er det, fordi du bliver holdt tilbage af en uerkendt skyggeside. Eller et blind spot.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Du må mærke og tænke alt uden forbehold. Men jeg vil anbefale dig at censurere dig selv, opføre dig ordentligt og bestræbe dig på ikke at såre andre. Pli og civiliseret opførsel står ikke i kontrast til at praktisere skyggearbejde. Skyggearbejdet foregår inde i dig. Du har stadig ansvaret for det, der kommer ud af din mund.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Hvis vi kæmper med vores selvværd, er det – i stedet for at deale med dét – nemmere at finde beviser for, at alle andre er ude på at få os til at føle os mindreværdige.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Du må tænke, føle og mene alt det, du vil. Det er sundt og godt at vedstå sig alle sine fordømmelser. Du behøver bare ikke brække dem – ufordøjet – ud over dem, du dømmer.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Skyggearbejde handler om at forene. Om at favne bredere, end vi gjorde før. Om vilje til at sætte sig ud over sin trang til at dømme, sætte mærkater på folk og dele alt og alle op i rigtigt og forkert. Om at kigge på det fremmede og farlige og se på, hvor fordømmelsen kommer fra.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Men der er forskel på at dømme (vurdere) og (for)dømme. Fordømmelse kommer fra egoets ønske om autoritet og selvstændighed. Egoet er primitivt og opererer kun i on eller off. Enten/eller. Rigtigt eller forkert. God eller ond. Sort eller hvid. Det har ingen lysdæmper, der kan skrues op eller ned for, og egoet kan ikke nuancere, for det er dets natur at adskille, separere og polarisere.
  Christoffer Birkbak Søehas quoted2 years ago
  Hvis nogen får dig til at føle noget ubehageligt, så husk, at det er dine følelser. Det vil sige dit ansvar. Hver eneste følelse, du mærker, er indeni dig. Der er ikke nogen, der kan få dig til at føle noget. Du er ikke et offer for andres projektioner. Du kan blive kaldt de frygteligste ting, men hvis du ikke er enig, hvis ikke der er nogen ”krog”, som projektionen eller beskyldningen kan hænge fast på, vil du ikke føle dig ramt. Omvendt kan selv det mest harmløse ord ramme dig som en giftpil, hvis du har en skygge der.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)