Bianca Pitzorno,Bjanka Picorno

Francuska dadilja

Bjanka Picorno smatra se najznačajnijim savremenim italijanskim piscem za decu i mlade, a roman Francuska dadilja njenim najozbiljnijim delom i, po mnogima, vrhuncem njenog stvaralaštva.

U Francuskoj dadilji, Bjanka Picorno piše sopstvenu verziju Džejn Ejr: sporedni ženski likovi, koji su u originalnom romanu Šarlote Bronte bili u zapećku a ponekad čak i posmatrani s prezirom, u savremenoj obradi priče postaju heroine, u čije su sudbine upereni reflektori i kojima je pružena prilika da ispričaju svoje priče iz drugačije — feminističke, socijalno osvešćene i revolucionarne perspektive.

Izvorno namenjen omladini, roman Francuska dadilja postao je moderni klasik, čitan i hvaljen među svim generacijama.
475 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  ncivcicshared an impression4 years ago
  🎯Worthwhile

  Odlična knjiga!

  Skarletshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  💞Loved Up
  🐼Fluffy

  Lagano...leprsavo...ne cita se u jednom dahu ali je tako lepo pisano da samo mozete uzivati...

  b3072385677shared an impression3 years ago

  Dobra citanja👍

Quotes

  Sara Dragojevićhas quoted3 years ago
  Misliš li da ću, zato što je on velika stena a ja samo mali kamenčić, dopustiti da me zgnječi? Zar ne znaš da majušni kamenčići mogu da se zavuku u svaki procep?
  Marija Krkichas quoted3 years ago
  Hiljadu godina je suviše kratko vreme da posedujemo one koje volimo! Suviše kratko vreme da ih ožalimo kada ih izgubimo...
  Skarlethas quoted2 years ago
  Bjanka Picorno preispituje razne kontroverzne i složene teme – od socijalne podeljenosti, preko ekologije, potrošačkog društva (konzumerizma), političke korupcije, do rodne i rasne diskriminacije. Na prvi pogled neobično je da ovako „ozbiljna” pitanja budu tema romana za decu. „Istina, ja pišem za napredne čitaoce. Potpuno se slažem s Tolkinom koji tvrdi da priče za decu treba da budu kao i njihova odeća – uvek im daj bar za jedan broj veću, drugim rečima, ponudi im izazovne priče koje neće previše lako razumeti. Imaj poverenja u njih, veruj u njihovu sposobnost da odu korak dalje”, kaže Bjanka Picorno u intervjuu za magazin Inoltre 2002. godine. „Jer svrha književnosti, kao što kaže Milan Kundera, nije da pruži odgovore već da postavi pitanja. Književnost je poziv na posmatranje, promišljanje i izazov.”

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)