Kreivitär Besuhov on sairastunut. Hänen sairautensa herättää huomiota, sillä hän on ollut jo pitkän aikaa Pietarin seurapiirien keskeinen kaunotar. Iltamassa, jossa uutinen kerrotaan, tiedetään kyllä, että sairaus on uskottomuuden syytä. Olihan kreivitär tehnyt syrjähypyn Dolohovin kanssa ja täten särkenyt miehensä Pierren sydämen.
Samaan aikaan puolet Venäjästä on vihollisvoimien vallassa. Sota on verinen ja aivan liian pitkä. Kuinka moni mies enää palaa perheensä luokse sotatantereelta kun rauhan aika koittaa?
Maailmankirjallisuuden klassikko Sota ja rauha kertoo viiden aristokraattisen suvun edesottamuksista Napoleonin hyökätessä Venäjälle vuonna 1812. Bezuhovit, Bolkonskit, Rostovit, Kuraginit ja Drubetskovit joutuvat keskelle omien motiiviensa ristitulta, avioliittojen ongelmia ja sodan kauhuja. Tolstoi kysyy yleismaailmallisia kysymyksiä niin ihmisten mielihaluista, elämän tarkoituksesta kuin hyvästä johtajuudestakin.
Leo Tolstoi (1828–1910) on venäläisen realismin kulmakiviä ja yksi tunnetuimmista venäläisistä kirjailijoista. Hänen pääteoksensa Sota ja rauha (1865–1869) ja Anna Karenina (1875–1877) kuuluvat maailmankirjallisuuden pidetyimpiin kirjoihin. Monilahjakas Tolstoi ei kaihtanut lisätä teoksiinsa yhteiskunnallisia ja uskonnollisia näkemyksiään.