Søren Kierkegaard

Enten-Eller

’Enten-eller’ er ikke blot en klassiker inden for eksistentialistisk filosofi, men også et litterært værk man ikke kan komme udenom. Gennem sit smukke, finurlige og til tider drillende sprog peger Søren Kierkegaard på nogle helt essentielle aspekter af den menneskelige eksistens.
Det er et værk, der både rummer humor og utrolig filosofisk tyngde.

Eller som en af guldalderens største kulturpersonligheder, Johan Ludvig Heiberg’ formulerede det, så slog ’Enten-eller’ ned i ham som:
”'Tankelyn, der pludselig opklare hele Sphærer af Tilværelsen'”.

’Enten-eller’ er både et filosofisk og litterært mesterværk, og har siden sin udgivelse i 1843 været ét af de mest oversatte danske værker.
340 printed pages
Original publication
2016

Impressions

  Kjartan Bjerre- Christensenshared an impression9 months ago
  👍Worth reading

Quotes

  dortelindehas quoted7 months ago
  min Næse, hvis ene Glas forstyrrer efter en uhyre Maalestok, hvis andet formindsker efter samme Maalestok.
  Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt i Verden, at være en Mand, der er rask til sin Mad og rask til sin Gerning. Naar jeg derfor ser en Flue i det afgørende Øjeblik sætte sig paa en saadan Forretningsmands Næse, eller han bliver overstænket af en Vogn, der i endnu større Hast kører ham forbi, eller Knippelsbro gaar op, eller der falder en Tagsten ned og slaar ham ihjel, da ler jeg af Hjertens Grund. Og hvo kunde vel bare sig for at le? Hvad udrette de vel, disse travle Hastværkere? Gaar det dem ikke som det gik hin Kone, der i Befippelse over, at der var lldløs i Huset, reddede Ildtangen? Hvad mere redde de vel ud af Livets store Ildebrand?
  dortelindehas quoted7 months ago
  Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt i Verden, at være en Mand, der er rask til sin Mad og rask til sin Gerning. Naar jeg derfor ser en Flue i det afgørende Øjeblik sætte sig paa en saadan Forretningsmands Næse, eller han bliver overstænket af en Vogn, der i endnu større Hast kører ham forbi, eller Knippelsbro gaar op, eller der falder en Tagsten ned og slaar ham ihjel, da ler jeg af Hjertens Grund. Og hvo kunde vel bare sig for at le? Hvad udrette de vel, disse travle Hastværkere? Gaar det dem ikke
  Viktor Ingemann Herskindhas quoted8 months ago
  Min Sorg det er min Ridderborg, der som en Ørnerede ligger højt oppe paa Bjergenes Spidse mellem Skyerne; ingen kan storme den. Fra den flyver jeg ned i Virkeligheden og griber mit Bytte;

On the bookshelves

  Bookmate
  Danske klassikere
  • 11
  • 203
  Line
  Vil læse
  • 186
  • 9
  Flemming Pedersen
  Søren Kirkegaard
  • 6
  • 8
  Kasper Enevold Nielsen
  Annes
  • 393
  • 6
  Mikael Fischer Lassen
  Western Philosophy
  • 41
  • 6
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)