sr
Books
Tulio Forđarini

Amok

"amok (malaj) 1. malajsko ludilo, napad besa u kome bolesnik nekontrolisano juri i ubija ljude koje sretne. 2. besomučnost, mahnitost uopšte. (Klajn, Šipka, Veliki rečnik stranih reči i izraza)

Da je napisan u Americi, Amok bi zasigurno postao kultni roman među omladinom širom sveta, poput Lovca u žitu ili Borilačkog kluba: ovo je zanimljiv roman o problemima adolescenata koji se ne ispušta iz ruku. Napisan u prvom licu, bogat slengom i referencama na popularnu kulturu, kroz prizmu petnaestogodišnjeg protagoniste koji živi na društvenoj margini, Amok ukazuje na probleme socijalne izolacije, zapostavljenosti, nedostatka perspektive, poremećaja u ponašanju i besmislenog nasilja, uvlačeći čitaoce u fiktivni svet junaka koji pokušavaju da pobegnu od stvarnosti.

Šokantan i brutalan, Amok pruža uvid u živote dva tinejdžera koji pokušavaju da pronađu sreću.

Roman je dobio nagradu Evropske unije za književnost za 2013. godinu."
99 printed pages
Original publication
2020
Translator
Aleksandar Levi
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Milan Aranđelovićshared an impressionlast year

  Glavni junaci romana su petnaestogodišnjak i trinaestogodišnja devojčica koji potiču iz užasnog porodičnog miljea (rasturene porodice, roditelji bez stalnog zaposlenja i doma, neobrazovani, promiskuitetni, često zavisni od droga i alkohola...), koji nikada nisu uspeli da kanališu svoje emocionalne potrebe, ali ni da dobiju pažnju i ljubav koje su im potrebne za zdravo sazrevanje, te sve to nezgrapno izbacuju iz sebe kroz delikventne oblike ponašanja.

  Ova, zapravo neželjena, deca prepuštena sami sebi divljaju i ne uspevaju čak ni između sebe, uprkos obostranoj privlačnosti, da uspostave dublju i artikulisaniju povezanost i da se otvore jedno pred drugim.

  "Amok" je dobro koncipirana i napisana knjiga, namenjena pre svega mladoj čitalačkoj publici i tinejdžerima.

 • b5408214833shared an impression2 years ago

  Tinejdzerska knjiga, sa osvrtom na psiholoski poremecaj i maloletnicku delikvenciju

 • DRAGANshared an impression2 years ago

  Stvarnost

Quotes

 • b0082542688has quotedlast year
  Dvadeset puta si ga opaučio
 • b0082542688has quotedlast year
  A mislite li da je to bilo dovoljno da prestane? Sutradan je nastavio! Baš je lud…
 • b0082542688has quotedlast year
  Stalno trabunja isto. Kako nemaš oca. Ili kako imaš više njih. A tek tvoja majka. Kurva. Samo još autobus nije prešao preko nje…

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)