Sara Omar

Dødevaskeren

Listen in app
Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet?


Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.


Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had.


Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv.

Sara Omar er vinder af De Gyldne Laurbær 2019.
Yderligere har hun vundet Læsernes bogpris 2018 for Dødevaskeren og er blevet tildelt Ekstra Bladets hæderpris ’Årets Victor’, der siden 1980 er blevet givet til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til den kritiske journalistik avisen står for.
Ligeledes var hun shortlistet til BogForums Debutantpris 2018, og i 2019 modtog hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris såvel som Menneskerettighedsprisen.
8:02:47

Other versions

Dødevaskeren, Sara Omar
Sara Omar
Dødevaskeren
  • 4.8K
  • 525
  • 182
  • 599
da
Books

Impressions

Nanna Louise Nielsen
Nanna Louise Nielsenshared an impression2 years ago
🎯Worthwhile

Der er ikke mange mænd at holde af i denne bog...
En grum sandhed om de kvinders skæbne. Det skærer i hjertet, og man må glædes over at være vokset op et sted uden ekstrem religion og æresbegreber der er fuldstændig uforståelige i det 21. århundrede.
Tak for en god og velskrevet bog, sikke nogle smukke billeder man trods rædslerne ind i mellem fik i hovedet.
Den var fantastisk indlevende oplæst.

Signe Gjedsted Larsen
Signe Gjedsted Larsenshared an impressionlast year
👍Worth reading

Brutal og smuk. Man får lyst til at opsøge Sara Omar og give hende et kram💔

Bettina
Bettinashared an impression2 years ago
👍Worth reading
💡Learnt A Lot
🎯Worthwhile
🚀Unputdownable

En gribende fortælling fra en uforståelig og stålfast verden, der nægter at forandre sig med sine omgivelser

Open the app & listen

Bookmate now offers audiobooks! We have stacks for you to listen to, but right now you can only do that on your phone or tablet via our apps.

Dødevaskeren, Sara Omar
Dødevaskeren
1x4:20-2:20:15
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)