bg
Audio
Алеко Константинов

До Чикаго и назад

Listen in app
„До Чикаго и назад" е първият пътепис на Алеко Константинов. Той пресъздава пътуване извън границите на България, като същевременно заявява отношението на автора към българската и чуждата действителност. Особено живописни са описанията на американската действителност и на водопада Ниагара.

Написан е през 1893 г. след пътуването на Алеко до Новия Свят, с цел да посети Световното изложение в Чикаго посветено на 400-ната годишнина от стъпването на Христофор Колумб на американския бряг. Като самостоятелно издание излиза през 1894 година и донася на автора литературна известност.

Щастливеца на българската литература, Алеко Константинов, е роден в Свищов на 13 януари 1863 година. За сравнително краткия си живот той оставя траен отпечатък в различни аспекти на българската история, политика и култура. Интересът му към пътешествия довежда до първото организирано изкачване на Черни връх през 1894 година, в което се включват 300 души и с това полагат началото на организирания туризъм в България.

В българската литературна класика той остава познат с творбите си "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин", "До Чикаго и назад", множество фейлетони и пътеписи.
4:15:28
Publisher
Saga Egmont

Impressions

    How did you like the book?

    Sign in or Register
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)