bg
Audio
Ханс Кристиан Андерсен

Какво ли само не измислят...

Listen in app
Едно време, един млад мъж мечтаеше да стане писател и да изкарва пари с перото си. Но имаше един проблем. Писателите от минали епохи вече бяха изчерпали всички теми и той не знаеше за какво да пише. Затова той отиде при една гадателка с надеждата, че тя ще успее да му помогне...

Ханс Кристиан Андерсен (1805–1875) е датски писател, поет и художник. Известен като автор на литература за деца, най-обичаните му произведения включват „Новите дрехи на царя", „Малката русалка", „Славеят", „Храбрият оловен войник", „Снежната кралица", „Грозното патенце" и „Малката кибритопродавачка". Книгите му са преведени на всички говорими езици и в днешно време няма дете или възрастен, който да не познава чудатите му герои. Приказките му са адаптирани за театралната сцена и големия екран безброй пъти, най-вече от Disney с анимационните филми „Малката русалка" през 1989 г. и „Замръзналото кралство" през 2013 г., чиято история е вдъхновена от „Снежната кралица".

Благодарение на приноса на Андерсен към детската литература, рождената му дата, 2 април, се чества като международния ден на детската книга.
0:08:20
Publisher
Saga Egmont

Impressions

    How did you like the book?

    Sign in or Register
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)