«Folkets fantasi har skabt et Danmark i tro og sagn, som for hine tiders mennesker havde samme sandhed og virkelighed som det Danmark, der forkyndes på skolebænken og i lærde værker. Skønt sagnets Danmark — med rette — er blevet bekriget af videnskaben og trængt tilbage af oplysningen, har det hævdet sig en kær krog i vor bevidsthed. Hvor vi færdes i vort land eller i vor historie, lytter vi gerne til de folkelige forklaringer om landskabers tilblivelse eller om sagnberømte personer.»
Henrik Ussing fortæller om det danske folks traditionelle syn på sit land. Han gengiver noget af det folklore og de sagn, der gennem tiden er blevet fortalt om Danmark, for at belyse de områder af landets historie og kultur, som videnskaben ikke kan beskrive.
Henrik Ussing (1877–1946) var en dansk forfatter, der udgav en lang række fagbøger om blandt andet lokalhistorie og sagn samt dramaer og romaner. Han var uddannet cand.mag. i nordiske sprog og arbejdede i lang tid som lærer og bibliotekar, men det er som forfatter og lokalhistoriker, han huskes bedst i dag.