«Hvem var da Simmel? Han levede fra 1858–1918 og var en af de tyske filosoffer og sociologer, der omkring århundredskiftet med stor kreativitet og konsekvens stillede sociologiske grundspørgsmål og arbejdede for en anerkendelse af sociologien som videnskab, han er således en af «fædrene», men han blev aldrig en hovedhjørnesten for den senere sociologi på samme måde som landsmanden Max Weber (bl.a. kendt for sin protestantisme— og bureaukratistudier) og franskmanden Emile Durkheim (bl.a. kendt for studier i selvmord og religion). Simmel blev på den måde oudsiderdisciplinens egen outsider, og derfor er han måske ekstra interessant i dag, når man skal tænke over hvordan det hele egentlig begyndte."
Georg Simmel beskæftigede sig med et utal af emner og var omkring århundredskiftet intet mindre end Berlins intellektuelle hovedattraktion. Nils Gunder Hansen fortæller om den tyske sociolog Georg Simmels tanker og ideer om alt fra mode til skam, hemmelige selskaber til eventyr, det menneskelige ansigt og den fremmede.
Nils Gunder Hansen (f. 1956) er en dansk forfatter. Han blev uddannet mag.art. i 1984 og blev sidenhen ansat på Københavns Universitets Institut for Litteraturvidenskab. Nils Gunder Hansen har blandt andet udgivet bøgerne «Etik i 90‘erne», «Den høviske kærlighed» og “En afgrund af tillid”.