Opbrud, nedbrud og opbygning: I «Billeder fra en verden i bevægelse» samler forfatteren Hans-Jørgen Nielsen en collage over sine politiske besyv fra 1968–80, en tid der var præget af ungdomsoprøret og store ideologiske omvæltninger og modsætninger.
Forfatteren Hans-Jørgen Nielsen var kendt som en kamæleon og hans leg med skiftende forfatteridentiteter, sprog og genrer er karakteristisk for Nielsens digte og romaner. Som essayist var han derimod mere politisk og journalistisk undersøgende.
Hans-Jørgen Nielsen (1941–1991) hørte som forfatter, kritiker og vidtfavnende kulturdebattør til de mest fremtrædende her i landet. Helt fra sin debut med gendigtninger af japanske haiku-digte i 1963, placerede han sig som repræsentant for en modernisme, som prioriterede selve det sproglige materiale over det fortællende og billeddannende. Mest kendt blev Nielsen dog for sin ‘attituderelativisme‘: Mennesket er ifølge Nielsen uden entydig identitet, men råder over mange sidestillede identiteter og roller, det gennemspiller i sit liv. Dette kommer tydeligt til udtryk i hans forfatterpersonaer og det brede forfatterskab, der råder over digte, essays og romaner.