tr
Kolektif

Türk Mafyası

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Mafya geçmişte olduğu gibi bugün de hayatımızın bir parçası durumunda. Okuduğumuz her haberde, duyduğumuz her dedikoduda mafya olgusu var. Mafya sadece bizim toplumumuzun bir sorunu değil. İtalya, Rusya, ABD gibi güçlü ülkelerde de mafya her alanda çok etkin konumda. Özellikle İtalya'da hemen her gün mafyayla ilgili haberler okuyoruz. Türkiye 1960'larda ayak seslerini duyduğu mafyayı özellikle 1990'lı yıllarda daha ciddi biçimde hissetti. Mafya ihalelere girdi, devlet dairelerinde cirit attı, arsa spekülasyonları yaptı. Hatta bakanlar ve başbakanlarla ekonomik ve sosyal gündemi belirledi. 2000 yılından sonra AB sürecinde yapılan bazı reformlarla mafyanın gücü kırılsa da hala etkin olduğu söylenebilir. Peki nasıl oldu da mafya ülkemizde de bu kadara etkin oldu? Karadeniz mafyası, Kürt mafyası ne demek? Türk mafyası futbol dünyasına hangi yollarla şekil vermeye çalıştı? Derin devlet hangi pis işlerini mafyaya yaptırdı? Elinizdeki kitap önemli gazeteci, akademisyen ve yazarların katkılarıyla hazırlanan bir eser ve mafya olgusunu ciddi biçimde tartışmaya açıyor.
This book is currently unavailable
130 printed pages
Publication year
2009
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

  • Sezen Tamayshared an impression7 years ago

    👍

Quotes

  • Slymn Gzlyrthas quoted5 years ago
    Türkiye’de devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü ve devamlılığını savunmak ve korumak paralelinde vatandaşların hak, hürriyet ve sorumluluklarına saygı duymak ve hukuka uymak anayasal bir zorunluluktur. Birey olarak hepimiz ve kurumsal olarak da demokratik erklerin tümü için gerekli olan ortak değerlere gösterilecek hassasiyet basın, yani medya açısından çok önemlidir. Zira basın, haber verme işlevleri yanı sıra daha pek çok toplumsal ve psiko-sosyal işlevleri de yerine getirmektedir. Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargı güçlerine ilaveten “dördüncü kuvvet” olarak kabul edilen “basın”, kısa vadede toplumların yönetiminde ve yönlendirilmesinde, uzun vadede ise toplumların gelişmesinde ve demokratik erklerin (yasama, yürütme ve yargı güçlerinin) kullanılma biçimlerinin şekillendirilmesinde geniş anlamda önemli ve tek kuvvettir, işlev ve etki bakımından önemli olan bu toplumsal kurumun verimli ve etkili olarak çalışabilmesi ile gelişebilmesi için ‘kamu yaran’ ilkesini büyük bir dikkatle koruması gerekir. Kamu yararının nasıl ve ne ölçüde gözetileceği ise sadece basının değil başta “beşinci kuvvet” olarak nitelendirebileceğimiz “sivil toplum kuruluşları” olmak üzere hemen her kesimin ortak sorumluluğuyla biçimlenecektir.

    Günümüzde basının gelişimi, piyasadaki rekabet ortamı, basında sahipliğin düzenlenmesi ve çoğulculuğun sağlanması gerçeğiyle örtüşmekte, toplumun doğru bilgi ve haber alma hakkı her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır. Türk medyasındaki mülkiyet ilişkileri ve ekonomik örgütlenme biçiminde kaynaklanan sorunlar, medya etiğinin önündeki önemli engellerden biri haline gelmiştir. Maalesef kamu yayıncılığı yapan TRT kurumu etkinliğini ciddi ölçüde yitirmiş, kamu hizmeti yayıncılığı yapması öngörülen özel yayıncılık her bakımdan kontrol edilemez bir büyüme göstermeye başlamıştır. Bilgi toplumundan uzay çağma geçişte son derece önemli bir kurum olan basının, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın “...Medyanın tehdit terörü siyaseti ve bürokrasiyi kilitledi” ifadeleriyle geniş anlamda örtüşen konumu ülkemiz kamuoyu bakımından çok düşündürücüdür. Bu tehdit çok boyutludur.
  • Devrim Yalcinhas quoted7 years ago
    Türk mafyası gelişim süreci içinde, Sicilya veya Cosa Nostra biçimi birbiriyle kanlı çatışmalar içine girip sert bir rekabet tarzı geliştirmemiştir.
  • Devrim Yalcinhas quoted7 years ago
    Türk mafyasında Sicilya tipi “klan” ilişkileri değil, daha ziyade “hemşerilik” ilişkileri belirleyici olmuştur. Doğu’ya doğru gidildikçe ise aşiret ilişkileri ön plana çıkmaya başlar.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)