Des de l'arribada dels primers pobladors, refugiats en avencs i coves, passant per les gestes de navegants fenicis i grecs, o els romans, que escolliren aquest indret com a porta d'entrada a la Península, l'Empordà ha sigut una terra cobejada i disputada per nombrosos pobles que van convertir la comarca en un escenari de batalles i bressol de llegendes. Aquest llibre fa un repàs dels seus principals trets físics i humans, recollint totes aquelles curiositats que han fet d'aquest territori la síntesi perfecte de natura, cultura i tradició.
• Els “curaiadors” de Begur.
• La batalla del coll de Panissars.
• El bandolerisme a la muntanya empordanesa.
• El miracle del portal de Figueres.
• Monuments megalítics de l'Albera.
"(Els empordanesos) van segurs per la vida i no temen la mort perquè saben que tant si hi ha un altre món com si no, en aquest almenys els ha tocat viure en un dels llocs més bells i pròspers de la terra." Rosa Regàs
Amb el Vallespir i el Rosselló al nord; el mar Mediterrani a llevant; el Gironès i el Pla de l'Estany al sud, i la Garrotxa a ponent, la comarca de l'Empordà s'emmarca com un territori fronterer de gran personalitat i entorn privilegiat. Començant pel Cap de Creus, el cap de la massa rocosa dels Pirineus, es pot dir que ha forjat una personalitat única, plena de mites, llegendes i elements folklòrics singulars i distintius. L'Empordà és una terra de pas acollidora, potser sigui pel seu clima i la seva situació excepcionals. Presenta una gran diversitat biológica paisatgística: des de la plana agrícola, amb les seves closes i aiguamolls, passant per la costa retallada del litoral nord, que forma petites cales i fons marins, fins als pics més escarpats dels Pirineus, a l'interior. Les seves cales, protegides per espadats rocallosos i les seves àmplies badies són el contrapunt d'una plana fèrtil i de les imponents serralades de l'Albera, el Montgrí o les Gavarres, per exemple.