At tilegne sig et sprog er andet og mere end at udtale ord korrekt og kunne mange af dem. Derfor er det vigtigt at støtte det lille barns sprogbrug og -udvikling. Sproget skal udvikles indefra og have inspiration udefra.
Via sproget bliver vi forstået og forstår andre vi når hinanden og har kontakt ved hjælp af sproget og kan fortælle hinanden om fantasier, meninger, ønsker, oplevelser m.m.
Børn taler — i vuggestuen, børnehaven, skolen, i bussen og derhjemme. De taler med andre børn og voksne og med sig selv. De taler om alvorlige og vigtige ting, de laver sjov og er somme tider også frække. De lærer sig selv og andre børn og voksne at kende ved at tale med dem, de ser sig selv og når andre børn og voksne ved at bruge sproget.
Børnene forstår andre mennesker og verden omkring sig — og lærer noget om det hele ved at lære de sproglige kompetencer. Barnets sprog udvikles indefra og påvirkes udefra. De voksne påvirker barnets sprog, og barnet er afhængig af den voksne, når det skal tilegne sig sproget.
Det centrale i denne bog er at opfatte barnet som et helt menneske, hvor alle udviklingsområder hænger sammen. I bogen fortælles om, hvordan barnet tilegner sig sproget fra det lille barns tidlige kontakt og kommunikation til den 6-åriges bevidste sproglige egenskaber og korrekte sprog. Det forklares, hvilke sproglige kompetencer barnet skal bruge for at kunne udvikle sig og klare sig, og hvordan barnet bedst tilegner sig disse kompetencer.
De voksnes, forældrenes og institutionens rolle i sprogtilegnelsen beskrives samt hvilket hverdagsliv, hvilke holdninger, oplevelser og aktiviteter, der udvikler barnets sprog på den bedste måde.
Der er mange eksempler i bogen, som forhåbentlig kan genkendes og bruges til diskussion om ideer, holdninger og muligheder for at udvikle børnenes sprog.