I “To livslinjer” fortæller Vilhelm la Cour om årene fra han blev student i 1902 til han i 1920 deltog i den store genforeningsfest på Dybbøl. Netop den nationale kamp for at få Sønderjylland tilbage til Danmark og senere at befri Danmark fra den nazistiske besættelse blev den ene livslinje i Vilhelm la Cours liv. Den anden livslinje var den videnskabelige i form af hans store interesse for historie, og begge dele kom til at spille en stor rolle gennem hele hans liv.
I de fire bøger \"Livet begynder\", \"To livslinjer\", \"Lukkede døre\" og \"Vejs ende\" deler den danske historiker og forfatter Vilhelm la Cour ud af sine erindringer fra barndommen på Lyngbyegnen i 1880’erne til hans oplevelser under og imellem verdenskrigene og efterkrigstidens Danmark. Med sit stærke og medrivende sprog beskriver han ikke blot sit eget liv, men også landets udvikling og det kulturelle og politiske klima i slutningen af 1800-tallet og langt op på den anden side af verdenskrigene.
Vilhelm la Cour (1883–1974) var dansk forfatter og historiker. Under anden verdenskrig talte han så højt imod besættelsesmagten, at han blev afskediget fra sit embede som lektor på Birkerød Statsskole og måtte syv måneder i fængsel, før han flygtede til Sverige i 1944. Vilhelm la Cour nåede at udgive over 30 bøger i løbet af sit liv og var endvidere Kommandør af Dannebrog.