«Der ligger i de fleste mennesker en trang til at konkurrere, til at kappes med jævnbyrdige. Den er vel grunden til, at idrætten i dag er en folkebevægelse af enorme dimensioner. Så enorme, at det i høj grad er på sin plads at forsøge en vurdering af den: Hvilken betydning har denne bevægelse for samfundet? Og på den anden side: hvad gør samfundet for at udnytte de positive muligheder, der ligger i sporten?»
Knud Lundbergs bog fra 1951 diskuterer sagligt og kritisk, hvad sporten har at byde samfundet og vice versa. Bogen giver et spændende indryk af, hvordan både amatørsport og elitesport fungerede i midten af det tyvende århundrede, hvor selv de mest professionelle fodboldspillere ikke kunne blive rige af deres talenter, og hvor idrætten lige så stille var ved at vinde status som noget, der kunne gavne alle mennesker og samfundet som helhed.
Knud Lundberg (1920–2002) var en dansk sportsmand, forfatter og journalist, der præsterede at blive dansk mester og landsholdsspiller i både fodbold, håndbold og basketball. Han var hyldet som sportsmand for sine store præstationer og blev efterfølgende en respekteret sportsjournalist og forfatter til en lang række bøger om sport.