«Kvindedragtens nedbrydende indflydelse på det sjælelige? Ja!
Thi hvor hårdt må mangen kvinde ikke kæmpe for at kunne følge det frygtelige uhyre, der nu i så mange år, så ubegribeligt mange år, har svunget sin svøbe over vore hoveder — DEN FRANSKE MODE. Hvilke pecuniaire ofre er der ikke bragt denne Moloch, hvilke fristelser har denne alt for sejrrige guddom ikke stillet på hendes vej, hvor ofte er hun ikke falden som offer for den.»
Folk skaber klæder, og klæder skaber folk, er en af pointerne i Fanny Tuxens debatbog om damemodens betydning for kvindens stilling. Hendes fyrige essay fra 1888 giver et spændende indblik i, hvor meget man mente moden kunne påvirke samfundsmoralen og den enkeltes indstilling til livet.
Fanny Tuxen (1832–1906) var dansk forfatter og skrev fortællinger til både voksne, unge og børn. Hun debuterede med «En moders fortællinger» fra 1866 under pseudonymet Eva og skrev desuden en række små fortællinger til «Børnevennen» under samme navn.
Foruden de mange skønlitterære udgivelser skrev Tuxen en række vejledende skrifter til unge kvinder om, hvordan man bedst begik sig i livet. Herunder kan nævnes «Til bruden fra en sølvbrud», “Til moderen fra en bedstemoder” og “Til den unge tjenestepige”.