«Vi laa med vort Maskingevær paa Lyttepost ude ved Pigtraadsspærringen. Ved Hjælp af en Telefon kunde vi give Kompagniføreren Besked om, hvad der skete foran os. Den femte Dag forberedte Tommyerne et Angreb. Artilleriet overdængede os med Granater i samfulde to Døgn. Hele Forskansningen var naturligvis ødelagt. En af mine Kammerater blev dræbt, en anden haardt saaret. Han døde næste Dag.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1952.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.