”Som den lysande stilist och kunnige historiker han är levandegör Englund detta krig som få andra har gjort det …”
ÖSTGÖTA-CORRESPONDENTEN
Det tredje bandet i Peter Englunds serie om det första världskriget skildrar det som på flera vis blev det värsta året av dem alla: 1916. Efter 1914 års glädjeyra och 1915 års dödläge var det nu tydligt att man stod inför ett nytt fenomen: det totala kriget, där de inblandade skulle bli tvungna att satsa allt för att kunna segra, eller bara för att kunna undvika förlust.
På slagfält i både öst och väst fick hundratusentals soldater offra sina liv för framryckningar som ibland bara mättes i metrar. Vid årets slut räknade Ententen och Centralmakterna uppåt två miljoner döda, sårade och saknade — och detta utan att något avgörande stod att skönja. Och på hemmafronten ledde dyrtid, brist och belastning till att de första tecknen på verkligt tvivel började visa sig.
I Stridens skönhet och sorg 1916 ger Peter Englund röst åt vanliga människor från en rad olika länder, som levde mitt i denna omstörtande händelse. Utifrån brev, dagböcker och andra personliga dokument får läsaren följa dem, dag för dag, inte bara genom skyttegravarnas skräckvärld men även i krigets mer stillsamma men alltmer absurda vardag. Tillsammans med nyritade kartor och aldrig tidigare visade fotografier kastar de nytt ljus över det krig som brukar kallas 1900-talets urkatastrof.