Det ældste forsøg på at skrive en sammenhængende Danmarkshistorie blev gjort for omkring 840 år siden i det, vi kalder Roskildekrøniken. Forfatteren er ukendt, men han har sandsynligvis haft tilknytning til Roskilde Domkirke og været en gejstlig, for i sin skildring er han meget fortrolig med forhold, der har med Roskilde at gøre, og han bruger en lang række vendinger og billeder fra Bibelen. Roskildekrøniken er et kampskrift, hvori begivenhederne kun omtales kort, mens de personer, som skabte dem og tog del i dem, skildres med lidenskab.
Foruden at være det første forsøg på en fuldstændig Danmarkshistorie er Roskildekrøniken væsentlig, fordi den viser, at man ikke uden videre skal acceptere det sejrende partis udlægning. Særpræget og skarpt fælder forfatteren sine domme ud fra sit eget syn på tidens begivenheder.
Med Lotte Fangs genfortælling af den sagnomspundne 'Roskildekrønike', gøres en spændende og vigtig del af Danmarkshistorien tilgængelig for et nyt og større publikum, da bogen henvender sig til voksne såvel som til større børn.
Den oprindelige Roskildekrønike er skrevet på latin omkring 1100-årene og fortæller om en periode på godt og vel 200 år. En periode, hvor Danmark gik fra asetro til kristendom.
Lotte Fang (1940) er lokalhistoriker og har udgivet i alt 38 bøger, skrifter og hæfter om Roskildes institutioner og lokalhistorie.