Ernst vokser op i en tysksindet familie under Anden Verdenskrig. I krigens sidste år begynder hans forældre og hans storebror for alvor at samarbejde med tyskerne, og familien flytter fra Aabenraa til en tysk militærlejr i Langeskov, hvor de skal stå for forplejningen.
Ernst er klar over at naboer og kammerater ikke nærer den samme næsegruse beundring for de tyske soldater, som han selv, og det skaber store konflikter i drengens sind. Konflikter der vil komme til at præge resten af hans liv.
Gynther Hansen skildrer i “Soldaterne” livet i en tysk militærlejr indefra, og tegner et nuanceret billede af de svære vilkår for drengen Ernsts udvikling.
“Soldaterne” er andet selvstændige bind i Gynther Hansens trilogi «Grænseland”.
«Grænseland» er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens beretning om Ernst, der vokser op i en tysksindet, og dermed Hitler-venlig, familie i tiden før og under Anden Verdenskrig, og om de konsekvenser splittelsen mellem det tyske og det danske får for ham senere i livet. «Grænseland» består af tre bind: “Hitler, min far og mig”, “Soldaterne” og “Danskerne”.
Gynther Hansen (1930–2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.