Als alles in het leven dag in dag uit alleen maar om morfine draait, als de jacht erop steeds vernederender wordt, als recepten gestolen, vluchtroutes bedacht en vrienden bedrogen moeten worden, wordt plotseling iets heel anders ondragelijk: het besef, dat je iedere beschaving en ieder fatsoen kwijt
bent. Verlossing krijgt dan een verrassend andere betekenis en ziet er anders uit. Het is de politieagent die je aan je kraag uit deze ellende vist.
Nuchter en zakelijk, op het droogkomische af, beschrijft Fallada het huiveringwekkende bestaan van een verslaafde en zijn verslaving, maar ook hoe hij in de gevangenis weet af te kicken. Fallada slaagt erin zichzelf als onderzoeksobject te zien, zonder pardon of medelijden. Het is vooral deze houding die de novelles Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn en Drie jaar geen mens tot zulke meesterwerken maakt.
Het werk van Hans Fallada (1839–1947) raakt steeds de zenuw van zijn tijd. Zijn oeuvre is in vele talen verschenen en dankzij de roman Alleen in Berlijn (Cossee 2010) wereldwijd herontdekt.