Der blev begået mange forbrydelser og mange dumheder i tiden op til anden verdenskrig, men det, der førte til krigens udbrud i 1939, var så kompliceret, at det dårligt lader sig beskrive i én bog. Ikke desto mindre formåede Nic. Blædel bedre end nogen anden at skildre sin samtid og de begivenheder, der havde ført til den begrædelige besættelse af Danmark og store dele af resten af Europa.
Måske var det netop hans klarsyn og skarpe pen, der gjorde, at nazisterne allerede på besættelsesdagen, 9. april 1940, forbød Nic. Blædel at skrive. Det stoppede ham imidlertid ikke, og efter krigens afslutning og forfatterens død udkom “Forbrydelse og dumhed”, som rammende og detaljeret beskriver de begivenheder, der ledte op til krigens udbrud.
Nicolai Gottlieb Blædel (1882–1943) var en dansk journalist, forfatter, redaktør og modstandsmand. Han var uddannet cand.theol., men da han i løbet af studiet blev ateist, blev han aldrig præst. Nic. Blædel skrev en lang række bøger om storpolitik i 1920‘erne og 1930‘erne. Han var far til den danske journalist og gastronom Leif Blædel og farfar til journalist og krimiforfatter Sara Blædel.