Vi har den bedste sundhedstilstand i Danmark nogensinde. Alligevel mødes vi dagligt med skyldpålæggelse fra både myndigheder og medier. Vi ryger for meget, spiser forkert ogbevæger os for lidt.
Danskere har en lavere gennemsnitslevealder end befolkningen i de lande, vi ønsker at sammenligne os med. Men ændres det ved at pålægge os skyld og forbud?
Vi har en meget stor viden om omsorgens betydning for sundhed og sygdom. Men denne viden føres ikke ud i praksis, tværtimod sker der en individualisering. Sygdom og sundhed er ved at blive en privat sag. Mere og mere bliver lagt over på det enkelte menneske via forebyggelse, forsikringer og egenbetalinger. Medicinalindustri, patientforeninger og andre interessegrupper går alt for ofte hånd i hånd for at tjene på menneskers sygdom. For ingen af disse grupper har i det moderne samfund nogen entydig interesse i, at vi bliver raske.
De er i sig selv institutioner. Sygdom og sundhed er blevet en stor industri.
Men vi kan godt få indflydelse på udviklingen, hvis vi ændrer på de underliggende forhold og ikke blot på symptomerne.
Birgit Petersson er speciallæge i psykiatri og lektor i medicinsk kvindeforskning ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet. Hun har i en mange år besvaret spørgsmål om kvinders sundhed i ALT for damerne og har desuden udgivet en lang række bøger om emnet.