Når aftenen sænker sig over Nordkorea, bliver der mørkt. Helt mørkt. Det blev lykken for 12-årige Mi-ran og 15-årige Jun-sang, der aften efter aften sneg sig til stævnemøder i ly af mørket. Efter tre år tog de hinanden i hånden. Efter ni år kyssede de hinanden. Så flygtede Mi-ran med sin familie til Kina — uden et ord til Jun-sang. For hvem kan man stole på?
I LY AF MØRKET er en barsk og øjenåbnende skildring af livet for 22 millioner nordkoreanere, der lever med heftig indoktrinering, stor fattigdom, sult, stikkeri og elendighed, mens først Den Store Leder, siden Den Kære Leder og nu Den Unge Leder påtager sig næsten guddommelig myndighed. Ingen har adgang til andre nyheder end regimets egne, ingen kan hænge andet på væggen end et portræt af den aktuelle leder, ingen kan slippe for den politiske hjernevask. Til gengæld holdes alle i et jerngreb, uden håb og uden frihed. Nordkorea kaldes “verdens mest lukkede land”. Man kunne også kalde det «verdens største fængsel”.
I LY AF MØRKET lader os møde seks nordkoreanske skæbner, som har oplevet regimet indefra gennem årtier, men i dag er undsluppet til Sydkorea og kan fortælle deres gruopvækkende historier.
LEKTØRUDTALELSE
«Gribende og dyster bog om dagligdagen i Nordkorea fra cirka 1986 til idag (…) Genremæssigt lægger bogen sig fint mellem historisk fakta og personlig beretning. Sproget er ligetil og gribende som historierne (…) En fin bog, der fortæller om en lukket verden, den vestlige verden ellers ikke ofte har en chance for at kigge ind i. En dybt bevægende og oplysende bog.”
Line bøgerne omhandler den 13-årige Line, der bor sammen med sine forældre, Olav og Grethe, på Lundegården sammen med deres heste. I bøgerne følger vi Lines eventyr.
Barbara Demick har siden 2009 været Los Angeles Times’ chefkorrespondent i Beijing. For I ly af mørket modtog hun den prestigefyldte Samuel Johnson Prize for Non-Fiction, der årligt uddeles til den bedste engelsksprogede reportagebog. Bogen er oversat til mere end 20 sprog.