«Ved indgangen til 90‘erne skete der noget underligt i kulturen og den intellektuelle offentlighed. Ateismen og den automatiske religionskritik, der i årevis havde lagt enhver tale om kristendom og religion, Gud og åndelighed, på is, tabte med ét terræn. Folk begyndte at udtale sig om metafysiske emner og komme med religiøse bekendelser, de ikke ville have vovet blot få år forinden — i hvert fald kun under meget private former ud på de små timer og selv da ikke uden først at slå syv kors for sig.»
Nils Gunder Hansen fortæller om, hvordan de intellektuelle miljøer oplevede en ny bølge af religiøsitet i miljøer, der ellers i årtier var præget af ateisme og afvisning af det spirituelle. Fænomenet er blevet kaldt religionens genkomst, den fjerne kirke og åndelighedens årti. Nils Gunder Hansen kalder det for genkristningen af de intellektuelle, og han forsøger her både at beskrive selve fænomenet og finde frem til årsagen til det.
Nils Gunder Hansen (f. 1956) er en dansk forfatter. Han blev uddannet mag.art. i 1984 og blev sidenhen ansat på Københavns Universitets Institut for Litteraturvidenskab. Nils Gunder Hansen har blandt andet udgivet bøgerne «Etik i 90‘erne», «Den høviske kærlighed» og “En afgrund af tillid”.