«Som tiden gik, og der blev mangel på mange ting, blev også forplejningen dårligere. I forsommeren 1915 var der langt mellem kartoflerne, og man savnede dem stærkt. Da så de nye kartofler begyndte at vokse til i haverne og på markerne, var der en del, som om natten gik ud for at `besørge´ nogle. Hos militæret kalder man det ikke at stjæle, der `besørger´ man. Jeg var med engang på en sådan natlig ekspedition, men kunne alligevel ikke lide at tage fra dem, der havde mindre end vi. Den civile befolkning bag fronten havde sikkert stort besvær med at skaffe til livets ophold, og så var det trods alt tyveri og ville blive strengt straffet, om man blev grebet på fersk gerning.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1963.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918".