«Uhyggen slog os i Møde straks ved Opstillingen, SS-Slavefogeder med Hunde, og saa de Skikkelser, som krøb omkring, de Bjerge af Fodtøj, som vi ikke vidste, hvorfra de stammede, Stanken. Jo, det var vel nok Underverdenen, vi var kommet til, og her lodes alt Haab ude. Vi marcherede saa helt ind i Lejren og blev opstillet med 4 i hver Række, hvorefter vi maatte aflevere alle vore Værdisager. At vi maatte beholde vore Tobaksvarer, var vi forundret over, og vi glædede os samtidig til i al den Elendighed at faa en Smøg.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1945.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.