I det digitala samhället kartläggs människors liv in i minsta detalj. Teknologin skapar möjligheterna, politiska och kommersiella intressen skapar efterfrågan. Idag besitter företag och stater enorma informationsmängder som 1900-talets diktaturers allra mest avancerade övervakningsapparater bara kunde drömma om.
Hur påverkas vi personligt, politiskt och existentiellt av att övervakas och själva bli övervakare? Och vem övervakar egentligen vem i ett samhälle där vi frivilligt låter Big Brother veta allt om oss?
Susanne Wigorts Yngvessonär etiker och teolog. I Övervakad låter hon politik, samhälle och religion få samspela för att belysa livet i övervakningssamhället.
2016 gav Timbro förlag ut Susannes uppmärksammade bok Frihet till samvete om samvetsfrihet i arbetslivet.
“Just när den retoriska konstruktionen ”kriget mot terrorismen” lagt sin våta filt över debatten om övervakning och privat sfär kommer Susanne Wigorts Yngvesson med en flaska tändvätska. Boken är en omistlig påminnelse om priset som upptrappad övervakning har för individer och samhällen; hur den formar oss och vad den tar ifrån oss. Med bred bildning och blixtrande analys ringar hon in övervakningens sociologiska, teologiska, etiska och poetiska dimensioner.”
Sam Sundberg, journalist