Ved at have et særligt fokus på sær-identiteter og indføre grupperettigheder på bekostning af universel politisk frihed, borgerrettigheder, upartiske institutioner og lighed mellem kønnene er den på kollisionskurs med demokratiets grundværdier.
Multikulturalisme er derfor i virkeligheden en konservativ og antimoderne ideologi. Den hylder en reaktionær og konform identitetspolitik, der aldrig kan blive sandt frigørende, socialt forandrende og menneskeligt inkluderende, uanset hvor meget toneangivende politikere og kulturpersonligheder tiljubler den.
I denne bog beskriver den svenske universitetsforsker Göran Adamson, hvordan Sveriges regering i 2000 af ideologiske grunde påtvang svenske universiteter en ny ”mangfoldighedspolitik”. Med universiteterne som eksempel påviser forfatteren, hvordan multikulturalisme i dag er blevet en statsbærende ideologi i Sverige, og han leverer en knivskarp analyse af de problemer, den skaber. Som Sverige er ved at finde ud af, øger multikulturalismen samfundets modsætninger og tærer på dets sociale og politiske sammenhængskraft.
Adamsons bog er en nøgle til forståelse af ikke bare dagens Sverige men de stigende problemer, andre europæiske lande oplever med at rumme og inkludere deres nye borgere, fordi man ikke tør gøre op med multikulturalismen.