Det sattes upp en svensk frivilligkår för Norge i början av 1945 när man befarade skoningslösa slutstrider i det tyskockuperade grannlandet. Den svenska regeringens beslut om frivilligkåren var ett av många långtgående neutralitetsbrott till förmån för den allierade sidan i kriget. I Norge opererade också en svensk gerillagrupp med namnet Fritjof. I skuggan av ett hjälteland berättar de frivilligas rafflande historia med ingredienser som avlyssnade telefonsamtal, vådaskott och jakt på förrädare. Den innehåller driftighet och idealitet, men också arrogans och kriminalitet. Till det viktigaste källmaterialet hör två personakter hos SÄPO. Den ena gäller socialdemokraten Conny Andersson och den andra Christer Strömholm, den legendariske fotografen.
Vetenskapsjournalisten Charlotta Sjöstedt har gjort omfattande efterforskningar om de frivilliga i svenska och norska arkiv. På 1990-talet lyckades hon också spåra upp ett antal av dem som fortfarande var i livet och intervjua dem.
Charlotta Sjöstedt (1958-) har en bakgrund som vetenskapsjournalist och har haft psykiatrin som ett av sina arbetsfält i flera decennier. Hon har skrivit facklitteratur inom historia och psykologi och har gjort sig känd för bland annat böckerna Öar av frihet (2002) och I skuggan av ett hjälteland (1999).